Numarul de certificate verzi pentru energia produsa in centrale fotovoltaice va fi cu siguranta redus in 2014, dar o decizie pripita a guvernului ar lasa impresia de "neseriozitate".

"Cu siguranta se va reduce numarul de certificate verzi, eu personal ma astept la sub 4 pentru energia produsa in panouri fotovoltaice in 2014. (...) O decizie pripita din partea guvernului ar lasa o imagine de neseriozitate", a afirmat Bege la o conferinta pe tema energiei regenerabile.

Unitatile de productie a energiei in panouri fotovoltaice beneficiaza in prezent de 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de electricitate produsa.

Potrivit lui Bege, legislatia romaneasca ar trebui sa cuprinda si unele obligativitati pentru investitorii in energie regenerabila, precum cea privind achizitia unor aechipamente de pe piata romaneasca sau limitarea capacitatii instalate.

"In opinia mea, ar fi benefic sa fie niste limitari (...) suntem printre putinii din Europa care nu avem asta in lege. Vom ajunge in 2013 ca aproape 10% din consumul final de energie sa provina din surse regenerabile, tinta pentru acest an este 14%. Deocamdata nu atingem aceste tinte, dar din 2014 sau 2015 ne putem astepta la atingerea acestor tinte, iar abia atunci putem vedea scaderea", a continuat Bege, scrie MEDIAFAX.

"La solar si la hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului inca de anul trecut sa reduca numarul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale si de la 6 la 5 la solar. Guvernul putea si trebuia, daca voia, sa reduca schema de sprijin. Intre timp, a aparut legea 34 care spune ca pentru solar nu se modifica pana in 2015. Acum lucram la raportul de monitorizare, probabil va gata in trei saptamani, si in care vom propune Guvernului sa modifice numarul de certificate din 1 ianuarie 2014 pentru energia solara", a declarat, la un seminar pe tema energiei regenerabile, Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE.

Guvernul sprijina productia de energie regenerabila prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativa primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste certificate de la producatori. Costul achizitiei acestor certificate se reflecta in facturile finale la consumatori, astfel ca pretul electricitatii a crescut si continua sa creasca. Pe de alta parte, costul tehnologiilor pentru productia energiei alternative a scazut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.