Cu toții ne dorim să ne bucurăm de mese gustoase și sănătoase, dar în același timp simplu de preparat. Chiar dacă apreciem o mâncare de casă bine gătită, ritmul vieții cotidiene nu ne mai permite să petrecem ore întregi în bucătărie. De aceea, tendinţa actuală este de a reduce timpul pe care îl alocăm treburilor casnice, altfel încât să putem face faţă cu brio celorlalte activităţi cotidiene, păstrând totodată timp și energie pentru noi înșine.

Din fericire, evoluția tehnologiei ne permite să avem acces la aparate concepute special pentru a ne economisi timpul şi a ne uşura munca. Un astfel de ajutor, care se poate dovedi neprețuit în orice bucătărie, este oala sub presiune. Simplu de folosit, aceasta poate fi soluția ideală pentru mâncăruri gustoase și sănătoase, pregătite cu mai puțin efort și un consum mai mic de energie. Descoperă în continuare ce avantaje îți oferă oala sub presiune electrică.

Cum funcţionează oala sub presiune electrică

Din punct de vedere al modului de funcționare, oala sub presiune este un vas care se închide ermetic în timpul gătirii. Aburii nu mai sunt eliberați ca în cazul gătirii tradiționale, iar presiunea creată de aceștia, în combinație cu temperatura ridicată, scurtează durata de preparare a mâncărurilor.

Oalele sub presiune pot fi de două tipuri: oalele simple, care pot fi folosite doar pe aragaz sau plită și oalele electrice. Așa cum sugerează şi denumirea, cele din urmă utilizează electricitatea, ceea ce înseamnă că ai nevoie doar de o priză pentru a le folosi. Oala sub presiune electrică te ajută să ţii totul sub control, fiind ușor de programat şi prevăzută cu elemente ridicate de siguranţă.

Avantajele utilizării oalei sub presiune

Ți-ai dori să te poți bucura zilnic de mâncărurile preferate, fără să pierzi timp în bucătărie? De cele mai multe ori, preparatele gustoase necesită un timp îndelungat de gătire, fie că vorbim de o ciorbă, o tocăniță sau o friptură bine pătrunsă. În afară de timp, consumul de gaz sau de energie pot fi extrem ridicate atunci când aragazul sau plita merg ore în șir. Totodată, gătirea prelungită tinde să elimine nutrienții din alimente. Dacă foloseşti în schimb oala sub presiune electrică, vei avea o serie de avantaje:

Citeste si:
Portalul magic 2.2 își deschide larg ușile pentru a trimite toată...
Portalul magic 2.2 își...
  • Timpul de gătire se scurtează considerabil, chiar cu până la două treimi în cazul preparatelor din carene

  • Preparatele sunt mai gustoase și mai sănătoase, deoarece prin modul de preparare la aburi aroma se menține mai bine decât în cazul gătirii clasice, iar alimentele își păstrează nutrienții

  • Odată ce ai respectat reţeta şi ai selectat programul de gătire dorit, nu există riscul ca mâncarea să ţi se ardă. Oala sub presiune electrică îşi va face treaba şi se va opri din funcţionare atunci când preparatul tău va fi gata. Mai mult, poate păstra mâncarea caldă până la servire.

  • Prin folosirea unei oale sub presiune electrice nu economiseşti doar timp, ci şi energie, mâncarea gătindu-se mult mai repede, ceea ce înseamnă un consum redus de electricitate. De exemplu, știai că un studiu realizat în 2022 a scos în evidență faptul că aparatele cu gătire sub presiune de la Tefal te pot ajuta să economisești cu până la 80% energia electrică?
    • Oala sub presiune electrică nu depinde de o sursă de căldură, cum ar fi un aragaz sau o plită, este portabilă şi poate fi folosită oriunde ai acces la o priză.

    Citeste si:
    Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
    Haosul plafonării prețurilor...

Tehnologia şi caracteristicile oalei sub presiune electrice

Oala sub presiune electrică dispune de tehnologii avansate care îi sporesc eficienţa şi uşurinţa în utilizare. Dacă optezi pentru o variantă ca Turbo Cuisine de la Tefal, gătitul poate deveni o adevărată plăcere, datorită caracteristicilor acesteia:

  • Programe automate de gătire - preparatele vor ieși așa cum îți dorești, mai rapid și cu mai puțin efort, datorită celor zece programe automate. Astfel, poți opta pentru programul preferat, în funcție de ceea ce ai de gând să gătești: tocănițe, supe, preparate rumenite, preparate la abur, deserturi gourmet, rețete fragede gătite lent, orez, iaurt proaspăt și aluat aerisit, terci și modul manual, ajustabil, pentru rezultate personalizate.

    Citeste si:
    Cum diminuezi consumul de energie acasă, fără să renunți la...
    Cum diminuezi consumul de...
  • Preparate fragede și pline de aromă - tehnologia exclusivă Spherical Bowl te ajută să te bucuri de preparate suculente, fragede și aromate.

  • Utilizare simplă - panoul de control dispune de un singur buton rotativ și de ecran tactil, pentru ca utilizarea aparatului să fie intuitivă și ușoară. Cu o răsucire a butonului, ești mai aproape de mâncărurile delicioase la care visezi.

  • Siguranță sporită - datorită butonului de eliberare în siguranță a aburului, nu trebuie să îți faci griji pentru eventualele incidente din bucătărie.

  • Capacitate generoasă - cu ajutorul unei oale sub presiune ca Turbo Cuisine poți găti între 2 și 6 porții. Dacă ai invitați, preparatele tale vor fi gata rapid și vor fi de fiecare dată delicioase.

  • O masă caldă în orice moment - găteşti pentru mai târziu şi vrei ca mâncarea să se menţină caldă până la servire? Nici o problemă, funcţia Păstrează Cald va face acest lucru menţinând preparatul cald chiar şi 24 de ore.

    Citeste si:
    Experți în energie: Criza s-ar putea repeta și în iarna anului 2023
    Experți în energie: Criza...
  • Pornire automată - dacă vrei ca mâncarea să fie gata la o anumită oră, e necesar doar să adaugi ingredientele necesare preparatului dorit. Chiar dacă între timp te odihnești sau ai alte treburi, oala îşi va începe programul de gătire la ora setată în prealabil.

Ai vrea să afli mai multe despre cum funcționează o oală sub presiune electrică de ultimă generație, precum modelul Turbo Cuisine CY754830 de la Tefal? În primul rând, cu ajutorul său poţi pregăti într-un timp record preparate gustoase, cum ar fi diverse tocăniţe şi supe, preparate rumenite sau la abur, reţete fragede gătite lent, precum şi deserturi delicioase. Toate acestea sunt posibile datorită celor 10 programe automate de gătire şi a tehnologiei exclusive Spherical Bowl, care distribuie uniform căldura în interiorul bolului în timpul gătirii, astfel încât preparatele tale să iasă întotdeauna gustoase şi aromate.

Ca să fie utilizată cât mai ușor, oala sub presiune Turbo Cuisine are un singur buton de control și un afișaj simplu, prin care poți seta rapid pregătirea felurilor preferate. În cazul în care nu știi ce să mai gătești, aplicaţia Tefal te scoate din încurcătură. Aplicaţia este acum compatibilă cu multicookerul Tefal Turbo Cuisine și ai acces la 150 de reţete pentru inspiraţie, ce acoperă aperitiv, fel principal și desert. Totodată, aparatele din gama Turbo Cuisine vin la pachet cu o serie de accesorii utile: o carte de reţete, un coş pentru aburi, un recipient pentru dozare, un polonic şi o lingură. Curăţarea oalei electrice cu presiune este și ea facilă: componentele detaşabile, precum bolul şi capacul, se pot spăla fără probleme în maşina de spălat vase. Pentru protecţia ta deplină, Turbo Cuisine este prevăzută cu un buton de eliberare a aburului în siguranţă.

Ce rețete delicioase poți pregăti cu oala sub presiune electrică

Așa cum spuneam, oala sub presiune electrică îți oferă posibilitatea de a găti rapid numeroase preparate. O rețetă pe care merită să o încerci este cea de tocăniță de vită, care va fi gata în doar 30 de minute. Întrucât carnea de vită fierbe greu, prepararea unei tocăniţe în modul clasic îţi poate lua şi 2 ore, însă o oală sub presiune ca Turbo Cuisine îți permite să te bucuri de mâncarea preferată fără să pierzi timpul inutil. Dacă ți-e poftă de un burger cu pulled porc (carne de porc gătită lent), e bine să știi că pregătind carnea cu Turbo Cuisine, timpul de gătire se reduce de 6 ori, de la 4 ore la 40 de minute. Astfel, cu oalele electrice sub presiune de la Tefal poţi economisi până la 80% curent electric în comparaţie cu gătitul tradiţional.

Iată în continuare două rețete gustoase pe care le poți pregăti ușor cu ajutorul oalei cu presiune:

Gulaș de vită

Ai nevoie de 250g carne de vită, 1 ceapă roșie, 2 cartofi mici, 1 morcov, 1/2 ardei gras roșu, 200g roșii decojite din conservă, 1/4 cană vin roșu, 1/4 cană apă, 2 căței de usturoi și 1 frunză de dafin. Taie mărunt ceapa și ardeiul, iar restul legumelor taie-le în bucăți. Adaugă 3 linguri de ulei, ceapa și carnea tăiată cuburi, călește 2 minute și adaugă restul ingredientelor, plus măghiran, boia,sare, piper. Gătește la presiune înaltă, iar în 12 minute te vei putea bucura de un gulaș delicios.

Ciorbă de văcuță

Ca ingrediente, ai nevoie de 170g carne de vită, 1/4 ceapă, 1 cartof mic, 1/4 morcov, 1/4 ardei gras, 1/4 țelină mică, 130ml suc de roșii, 30g mazăre, 30g fasole verde și 1/4 păstârnac. Curăță legumele și taie-le cubulețe, spală carnea și taie-o în bucăți, adaugă 3 linguri de ulei și ceapa, care trebuie călită timp de 1 minut. Adaugă carnea de vită și călește 1 minut, apoi adaugă legumele, apă, 3 frunze dafin, cimbru, sare și piper. Gătește la presiune înaltă, iar în aproximativ 12 minute te vei putea bucura de o ciorbă caldă și gustoasă.

Oala sub presiune electrică este vedeta din bucătărie care te ajută să câștigi timp, gătind rapid și fără efort preparate delicioase. Sistemul de gătire păstrează nutrienţii şi aromele în alimente, ceea ce va permite mâncărurilor tale să fie mai aromate, dar şi mai sănătoase. Odată ce vei folosi acest aparat, te vei convinge de eficienţa lui, iar oala sub presiune electrică va deveni aliatul tău de nădejde în pregătirea meselor pentru cei dragi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Mai 2023 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.