Cea mai importanta metropola de pe coasta de vest a Americii pare poarta catre Rai, insa realitatea de monstreaza ca are si cateva usite deschise inspre zona iadului

Ca orice roman din Romania, imi inchipuiam Los Angeles-ul ceva sublim. Imaginar, vedeam o lume aurita, imbracata in poleiala luxului si strajuita de finetea peisajelor Hollywood-ului. Primul cliseu din Los Angeles pare prietenos. Aeroportul LAX, cel mai mare din zona si un mamut in domeniu, nu te scoate direct in aglomeratia metropolei. Asa ca ai timp sa vezi cateva peisaje, care par mediteraneene, desi cu siguranta ca multi dintre cei de aici nici nu au auzit de asa ceva. Apoi intri in furnicar. Autostrazi peste autostrazi, de la vest la est si de la nord la sud.

Altceva nu vezi. Toate au patru, cinci sau sase benzi. Centrul sau down-town-ul, cum spun americanii, adica Los Angeles-ul propriu-zis, nu e deloc impresionant. O mana de zgarie-nori si cam atat. Nu poti merge pe jos, te uiti doar din masina. De fapt in California nimeni nu merge pe jos, toata lumea o face cu autoturismul. Localnicii spun ca daca esti vazut pe jos risti sa intri in atentia Politiei. Fie esti homeless, fie hot.

In plin centrul Los Angeles-ului legenda primeste o palma. Pe trotuare sunt corturi din cartoane si plastic unde traiesc negri amarati si fara chef de munca. Arata exact ca-n filme, iar pe mine nici zece salarii de demnitar nu m-ar indemna sa o iau la pas printre ei. Cu toate acestea, statistica demonstreaza ca incidentele sunt rare, deoarece Politia e peste tot si orice pas gresit i-ar alunga din paradisul stradal, unde autoritatile ii tolereaza, probabil pentru a lasa inchisorile sa mai respire. Asta e partea urata din Los Angeles. Nu insa cea mai urata, pentru ca exista si ghetoul, unde albii nu au ce sa caute nici macar invitati.

Paradisul incepe ceva mai incolo si e constituit de suburbii, in fapt mici orasele cu administratie proprie. Cele cu deschidere la plaja Oceanului Pacific sunt de vis. Santa Monica, Santa Barbara, Venice Beach, Malibu etc. Apoi Hollywood-ul, cu celebrul sau bulevard al starurilor, Anahaim, unde se afla Disneyland, Beverly Hills (foto mic), cartierul vedetelor, si lista poate continua. Americanii exploateaza pe cat posibil tot ce au, iar California primeste anual mai multi turisti decat intreaga populatie a Romaniei. E greu de descris in cuvinte ambianta de aici. Telegrafic, peisajul arata asa. Soare, plaja, palmieri, ocean, surf, muzica, fete si multa distractie. De duminica, in LA a plouat si a batut vantul, dar acum vremea s-a indreptat. Din cele 20 de zile pe an in care la Los Angeles nu e soare, noi am prins trei. Curat ghinion! Mai avem insa timp pana la plecarea spre Chicago pentru un rasfat pe malul Pacificului.

Visul american exista

America e intr-adevar tara tuturor posibilitatilor, locul unde viseaza sa ajunga mai mult de jumatate din populatia acestei planete.

Anual, Statele Unite primesc zeci de mii de imigranti si un numar cel putin egal de persoane care trec granita clandestin. Cea mai utilizata metoda de a forta intrarea in America este trecerea granitei prin Mexic. Pe calea aerului, ilegalitatile au devenit practic imposibile, deoarece dincolo de amprentele digitale s-a introdus si scanarea retinei ochiului, fapt ce a curmat multe incercari de trecere frauduloasa a frontierei.

in zona Los Angeles-ului exista o importanta comunitate romaneasca, a doua ca marime dupa cea din Detroit, care numara aproape un milion de persoane. Unele cu acte, altele fara, venite prin diverse mijloace. America e tara care ofera oamenilor posibilitatea de a trai ca la ei in tara. Romanii traiesc ca romanii, italienii ca italienii, chinezii ca si chinezii etc. in virtutea acestei idei, numai la Los Angeles sunt vreo patru restaurante romanesti, unde poti manca la fel ca acasa, ciorbe, sarmale, mititei si orice altceva.

Diferenta fata de Romania este ca aici intr-adevar castigi bani, un muncitor in constructii, fara acte, ajungand sa ia lunar peste 2.500 de dolari. Cei care lucreaza legal au lefuri mult mai bine platite. Cheltuielile sunt si ele destul de mari, in special chiriile, dar mancarea si hainele sunt foarte ieftine. In California sunt multi romani realizati, chiar milionari in dolari, care au venit aici fara niciun ban, iar acum nu le mai stiu numarul.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.