Barbatul care a condus o celebra inchisoare unde peste 14.000 de persoane au murit in chinuri cumplite in timpul regimului khmerilor rosii din Cambodgia a fost gasit vinovat de crime de razboi si condamnat la 35 de ani inchisoare.

In varsta de 67 de ani, Kaing Guek Eav, cunoscut sub numele Duch, a fost gasit vinovat si de crime impotriva umanitatii, asasinat si tortura.

Este prima sentinta pe care o pronunta tribunalul pentru crimele de razboi din Cambodgia, instituit cu sprijinul ONU.

Acuzatul va executa 30 de ani de inchisoare, din pedeapsa scazandu-se cinci ani petrecuti deja in arest. In mod evident insa, isi va sfarsi zilele in detentie.

La 30 de ani de la indepartarea de la putere a khmerilor rosii, tribunalul cambodgian cu participare internationala a inceput in februarie anul trecut sa-l judece pe acest prim suspect pentru atrocitatile comise in numele unei revolutii de sorginte maoista.

  • Duch a fost seful inchisorii S-21, unde cel putin 14.000 de persoane au murit in timpul regimului ultramaioist. Acuzarea ceruse sa fie condamnat la 45 de ani inchisoare.

In timpul procesului, Duch a pledat vinovat si si-a cerut iertare, dar a tinut sa sublinieze ca nu a facut decat sa urmeze ordinele care i-au fost date.

Milioane de cambodgieni au auzit in direct, la televiziune, verdictul dat luni in cazul lui Duch. Alte cateva sute se adunasera in fata tribunalului, considerand ca este o "zi istorica".

  • Cel putin 1,7 milioane de oameni - aproape o patrime din populatia Cambodgiei - au murit in timpul regimului khmerilor rosii, intre anii 1975-1979, in urma executiilor, bolilor, infometarii sau epuizarii prin munca.

Alti patru reprezentanti ai fostului regim ultramaoist asteapta sa vada daca vor fi judecati de tribunalul instituit cu sprijinul ONU.

Instanta a fost infiintata in 2007, dupa zece ani de negocieri intre Natiunile Unite si Cambodgia pe tema structurii si functionarii curtii.

  • Regimul ultracomunist al khmerilor rosii a instaurat teroarea in Cambodgia, mutand locuitorii de la orase inspre sate, extenuand populatia prin munca fortata si eliminandu-i sistematic pe toti "tradatorii Revolutiei". Este una dintre cele mai sumbre perioade ale istoriei secolului al XX-lea.

Duch, fost profesor de matematica, a condus un centru de interogare organizat intr-un fost liceu din Phnom Penh, unde peste 14.000 de persoane au fost torturate si apoi omorate in cadrul unor vaste epurari comise de echipa lui Pol Pot, fostul dictator cambodgian, considerat unul dintre cei mai mari criminali ai secolului trecut. Pol Pot vroia sa instaureze asa-numitul "comunism al epocii de piatra", care avea in vedere desfiintarea oraselor si construirea unui stat agrar.
Citeste si:
Kaavan a fost întâmpinat de cântăreața Cher la sosirea în Cambodgia
Kaavan, elefantul maltratat...

Duch a fost arestat in 1999 de autoritatile cambodgiene. "Am facut lucruri urate in viata", a recunoscut el, cand un jurnalist l-a demascat. "A venit momentul sa platesc pentru actiunile mele", a adaugat Duch. Inchis de zece ani, suspectul si-a "asumat deja responsabilitatea" si le-a cerut iertare victimelor, cu care s-a confruntat intr-o reconstituire inainte de proces, potrivit avocatului sau francez François Roux.

Personaj-cheie in aparatul de securitate al khmerilor rosii, Duch era acuzat ca a supervizat torturile de la Tuol Sleng, unde toti "tradatorii" erau interogati inainte sa fie executati pe celebrele "killing fields" (campiile mortii), in afara capitaliei cambodgiene.

  • Fostul tortionar-sef era acuzat ca a incalcat grav Conventia de la Geneva din 1949 pentru crime de razboi si codul penal cambodgian din 1965 privind uciderea cu premeditare si tortura. In plus, el a fost acuzat si de crime impotriva umanitatii, intre care "ucideri, exterminari, sclavagism, arestari, violuri, persecutii pe motive politice si alte acte inumane".

"Este un om meticulos, serios, atent la detalii si care vrea sa fie privit bine de superiorii sai", a indicat expertiza psihologica ordonata de judecatorii de instructie. Alti specialisti au dovedit insa "absenta patologiei mentale" a lui Duch, care dispune de o "inteligenta mare" si de o "memorie foarte buna".
Citeste si:
Turista franceza, violata de trei barbati in Cambodgia
Turista franceza, violata de...

Fostul revolutionar a fost arestat in 1999, dupa ce a fost demascat in vestul Cambodgiei de fotograful irlandez Nic Dunlop. Inainte de aceasta insa, unii il considerau mort, fiindca disparuse dupa ce khmerii rosii au fost alungati din Phnom Penh in urma invaziei vietnameze.

"Regret cu adevarat crimele si trecutul: voiam sa fiu un bun comunist, iar munca mea nu-mi facea nicio placere", i-a spus Kaing Guek Eav lui Dunlop.

Dupa inlaturarea khmerilor rosii in 1979, Duch a continuat sa faca parte din miscare si a lucrat pentru organizatiile de ajutor de la frontiera cu Thailanda, reincepand sa predea matematica intr-o tabara de refugiati.

La scurt timp dupa uciderea sotiei sale in 1995, atras de crestinism, Duch a inceput sa participe la rugaciuni si a fost botezat de pastorul evanghelist americano-cambodgian Christopher LaPel.

Citeste si:
Un roman a murit intr-un accident maritim in Cambodgia
Un roman a murit intr-un...

  • Miscarea revolutionara a Khmerilor rosii a preluat puterea in Cambodgia in 17 aprilie 1975.

Noul regim, condus de Pol Pot si sprijinit de China, a abolit imediat religia, scolile, moneda si a golit orasele pentru a umple fermele colective din regiunile rurale.

Khmerii rosii au fost inlaturati de la putere in 7 ianuarie 1979 de fortele de la Hanoi, aliate cu fosti membri ai miscarii care au fugit in Vietnam, precum Hun Sen, actualul premier al Cambodgiei. Miscarea khmerilor rosii s-a dezmembrat la mijlocul anilor '90.

Pol Pot a murit in 1998 si a scapat de justitie, ca si alti fosti lideri ai miscarii care au murit intre timp, precum Son Sen si Ta Mok.

  • Pe langa Duch, alti patru demnitari in viata ai fostului regim ultramaoist vor fi judecati la date ulteriorare: "Fratele numarul 2" Nuon Chea (83 de ani), ideologul si fosta mana dreapta a lui Pol Pot, fostul ministru de externe Ieng Sary (84 de ani) si sotia sa Ieng Thirit (77 de ani), precum si fostul sef al statului Khieu Samphan (78 de ani).

Suspectii sunt detinuti intr-o cladire adiacenta tribunalului. Coprocurorul cambodgian s-a impotrivit deschiderii procedurilor impotriva altor oficiali ai regimului. Pedeapsa cu moartea a fost exclusa de tribunal, dar si compensatiile financiare pentru supravietuitori.
Citeste si:
Sotia printului Norodom Ranariddh al Cambodgiei a murit in urma...
Sotia printului Norodom...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.