Ministrul de externe Cristian Diaconescu a anuntat joi constituirea la nivel de MAE a unui grup de lucru, pentru a declansa o activitate diplomatica mai intensa in relatia cu Comisia Europeana si presedintia suedeza a UE, spunand ca "a trecut vremea jumatatilor de masura in relatia cu UE".
Eliminarea in mod "incisiv" a distorsiunilor care se produc intre Bucuresti si UE

Diaconescu a mai atras atentia ca daca anumite decizii guvernamentale nu pot fi luate destul de rapid, inclusiv din cauza birocratiei UE, Romania risca sa fie afectata, iar "distorsiunile" si "disfunctiile de informare" intre UE si Romania trebuie eliminate incisiv si convingator.
Seful MAE, Cristian Diaconescu, a decis sa puna diplomatia romana in slujba promovarii programelor Guvernului Boc la Bruxelles, anuntand un grup de lucru special creat in acest sens, potrivit NewsIn.

UE: Prima Casa respecta regulile privind concurenta?


"Am constituit la nivelul MAE un grup de lucru pentru a declansa o actiune diplomatica intensa, in special in relatia cu Comisa Europeana si cu presedintia sudeza, pentru a sustine in plan extern proiectele guvernamentale cu impact social. Ma refer la programul 'Prima Casa', finantarile pentru reabilitarea termica a cladirilor sau investitiile in instrastructura, ca sa enumar numai cateva dintre proiectele cele mai importante cu viziune si cu impact pozitiv in legatura cu efectele crizei cu care ne confruntam", a declarat ministrul, pe un ton ferm.

Diaconescu a asigurat ca Romania va furniza Comisiei Europene toate detaliile cerute in legatura cu anumite programe guvernamentale, dar cere si din parte UE un raspuns rapid. "A trecut vremea jumatatilor de masura in relatia dintre Romania si Uniunea Europeana! Vom pune, din punct de vedere al intereselor Romaniei, aceasta relatie in planul unui parteneriat de substanta, in sensul ca tara noastra va furniza toate informatiile si datele necesare privind clarificarea aspectelor economice si tehnice in ceea ce priveste deciziile guvernamentale si aceste proiecte. Asteptam ca din partea Uniunii Europene sa existe un raspuns rapid, de substanta, tinand seama ca avem foarte putin timp la dispozitie pentru a incerca si a reusi, ca prin decizie guvernamentala de substanta, sa trecem peste aceasta perioada dificila", a evidentiat seful diplomatiei romane.

"Doresc ca MAE sa includa un corp de profesionisti foarte aplicati pe promovarea intereselor economice si sociale in relatie cu institutiile europene si cu statele membre. De altfel, saptamana trecuta am avut o intalnire de lucru cu domnul ministrul Puscas (seful Departamentului pentru Afaceri Europene - n.r.) si am decis sa promvam un mod de lucru mul mai incisiv in relatiile cu institutiile europene", a spus Diaconescu.

Un obiectiv esential al grupului de lucru va fi sa inlature distorsiunile existente intre Bucuresti si Bruxelles. "Avem drepturi, dar avem si obligatii in ceea ce priveste parteneriatul european si din acest punct de vedere, in perioada urmatoare intentionam sa folosim la maximum mandatul si calitatea noastra de membru cu drepturi depline. Credem ca distorsiunile care se produc adesea pe drumul dintre Bucuresti si Bruxelles si care afecteaza capacitatea noastra de reactie la criza trebuie indeparate in timp real, alert si convingator", a subliniat ministrul de externe.

"Suntem convinsi ca toti cei care reprezinta statul in aceasta perioada in planul relatiilor externe trebuie sa isi serveasca tara, trebuie sa sprijine interesele nationale, care devin din ce in ce mai mult o problema acuta care trebuie, evident, tratata cu seriozitate", a mai spus seful MAE.

Ministrul a precizat ca aceasta ofensiva diplomatica are legatura cu procedurile de infringement impotriva Romaniei. "Autoritatile de la Bucuresti sunt gata sa prezinte toate elementele de fond si de forma in legatura cu deciziile guvernamentale care se iau in aceasta perioada. Conform expertizei pe care o punem la dispozitia Guvernului, toate deciziile sunt adecvate acquis-ului comunitar, sunt adecvate normelor si standardeleor la nivel european", a atras atentia Diaconescu.

El a punctat si riscurile existente pentru Romania. "Poate ca apar la un moment dat disfunctii de informare, dar, pe de alta parte, avem nevoie sa ne miscam foarte repede. Romania este in acest moment intr-o situatie negativa, in conditiile in care nu ia acele decizii profesionale adecvate dezvoltarii economice ale acestei tari. Romania poate fi si intr-o situatie buna, profitand de oportunitatile pe care si acordul cu FMI, cu CE si cu alte institutii le pot asigura", a aratat seful diplomatiei.

"Dorim, deci, sa nu ne impiedicam de birocratie, fie ca este cea de la Bruxelles sau cea de la Bucuresti", a conchis Diaconescu.
Anuntul lui Diaconescu vine in aceeasi zi in care Comisia Europeana a anuntat ca a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.