Comisia Europeana (CE) a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.
"Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, potrivit Wall-Street.ro.

Daca programul nu este in conformitate cu regulile UE privind concurenta si ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de infringement si poate trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie, care poate impune sanctiuni financiare Romaniei.

Premierul Emil Boc respinge insa orice fel de suspiciune a Uniunii cu privire la legalitatea acestui program.

"Ne incadram in toate normele Uniunii Europene, utilizand sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt ele prevazute in Legea bugetului de stat", a declarat Boc, potrivit NewsIn.

Comisia Europeana doreste informatii privind programul Prima Casa care sa ateste ca acesta nu este ajutor de stat, ci unul social, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Chiritoiu considera ca programul Prima Casa "contine masuri menite sa ajute populatia sa-si achizitioneze prima casa, in contextul lipsei acute a lichiditatilor generate de actuala criza economico-financiara si reticentei manifestate de banci in reluarea creditarii".

Presedintele Consiliului concurentei argumenteaza ca garantiile de stat la aceste credite reduc "considerabil" nivelul avansului solicitat de banci populatiei, de la 30-50% pana la 5%, dobanda perceputa scade semnificativ, la mai putin de 6% pe an, "fata de 10-12%, pe an in lipsa garantiei", iar costurile totale cu dobanda se reduc cu 42-49%.

"Programul Prima Casa este nediscriminatoriu, limitat in timp si are un pronuntat caracter social", conchide seful Consiliului Concurentei.

In cazul in care Comisia Europeana se pronunta spunand ca este ptrogramul este ajutor de stat, Finantele nu vor putea contribui cu suma de 900 milioane de lei anuntat initial, ci cu una mult mai mica.

Premierul Emil Boc si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, au participat ieri (n.r. 8 iulie 2009) la semnarea primului contract de creditare prin programul Prima Casa, la sediul BRD.

Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casa este de 51.500 euro, la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara actuala fiind de 300 euro.

Tinerii care au luat imprumutul il folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere, construit in 1986, care se afla in cartierul bucurestean Colentina. Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care il cumpara, astfel ca valoarea apartamentului din Colentina pe care il cumpara este de 54.500 euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.