O femeie nascuta in Japonia are o speranta de viata de 86 de ani, cea mai mare din lume, arata cel mai recent studiu dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Barbatii traiesc mai mult in San Marino, unde speranta de viata in cazul sexului tare este de 81 de ani, conform studiului OMS, citat de cotidianul britanic The Guardian.

In statul african Sierra Leone, barbatii au cea mai mica speranta de viata din lume, doar 39 de ani, in timp ce afganii traiesc in medie pana la 41 de ani, iar femeile afgane pana la 42 de ani.

Statisticile pentru anul 2007, ultimul an cu date disponibile, arata o scadere foarte mare a sperantei de viata in tarile africane, mai ales din cauza virusului HIV.

In cazul statului african Lesotho, s-a inregistrat un record in ceea ce priveste speranta de viata, care a scazut cu 16 ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, la 43, respectiv 47 de ani.

In Zimbabwe, unde criza economica a dus la reducerea numarului de alimente si medicamente, speranta de viata a femeilor a scazut cu 19 ani la varsta de 44, iar cea a barbatilor cu 12 ani la varsta de 45. Si in Botswana, Congo, Kenya, Africa de Sud si Zambia s-au raportat scaderi ale sperantei de viata.

Totusi, datele arata ca unele state au facut progrese remarcabile legate de marirea sperantei de viata fata de 1990, in mare parte datorita incetarii razboaielor si a initiativelor de succes privind igiena si imbunatatirea starii de sanatate.

Speranta de viata in Eritreea a crescut in acesta perioada cu 33 de ani, pana la o medie de 61 de ani pentru barbati si cu 12 ani pentru femei, pana la o medie 65 de ani. De asemenea, speranta de viata a crescut si in Liberia, Angola, Bangladesh, Insulele Maldive si Niger.

In Statele Unite ale Americii, speranta de viata a crescut in cazul ambelor sexe: de la 72 la 76 de ani pentru barbati si de la 79 la 81 de ani pentru femei.

La polul opus, in Rusia, media sperantei de viata a scazut de la 64 la 60 de ani pentru barbati si de la 74 la 73 de ani pentru femei, fata de era sovietica.

Cuba, una dintre tarile cu cei mai multi centenari, datorita sistemului de sanatate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.