Accesul la un sistem de sanatate gratuit este unul dintre motivele care explica numarul mare de centenari din Cuba, de 1.488, a anuntat joi OMS, relateaza AFP

Cazul insulei comuniste este "deosebit, pentru ca nu corespunde normelor unei tari in curs de dezvoltare", a spus Lea Guido, reprezentanta in Cuba a OMS.

Secretul longevitatii: Sa fii nascut in Japonia sau San Marino

"Cifrele oficiale sunt comparabile cu cele ale statelor mai dezvoltate din Europa si chiar cu SUA", a adaugat experta.

In opinia sa, gratuitatea sistenmului de sanatate, educatia sexuala, accesul la medicamente sau promovarea practicilor sanatoase, sunt elemente care pot explica acest fenomen din Cuba.

Eugenio Selman-Housein, fosta sefa a echipei medicale a liderului comunist Fidel Castro, retras de trei ani, a insistat pe rolul programelor de educatie a populatiei adulte, subliniind in acelasi timp riscurile imbatranirii populatiei.

"Cuba este intr-o situatie privilegiata, dar trebuie sa faca fata si unor provocarei serioase, pentru ca este o societate care va trebui sa se descurce cu un numar mare de persoane in varsta", a subliniat acesta, citeaza NewsIn.

Cei de peste 60 de ani sunt in numar de aproape doua milioane, adica 17% din populatia insulei, care are 11,2 milioane de locuitori. Acest procent va creste la 26% in 2025.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.