Tinerii din ziua de azi nu mai asculta radio si nu mai trimit scrisori. Stau jumatate de zi pe Facebook si isi tin jurnalul pe Twitter, invata despre sex de la tv si folosesc ziarele ca sa impacheteze marijuana. Sa fie asta mersul normal al lucrurilor?
  • Radio. Generatia X nu mai asculta radio, poate doar daca nu e niciun gadget la indemana. Mai mult ca sigur apeleaza la un streaming live gratis si servicii precum cele oferite de last.fm isi aleg exact melodia pe care o vor, nu mai lasa asta la latitudinea dj-ului sau prezentatorului, scrie Matthew Robson, media expertul in varsta de 15 ani consultat de The Guardian. Tinerii din ziua de azi nu-si mai inregistreaza emisiunile ca pe vremuri pe casete audio ca sa le reasculte la nesfarsit si nu au nostalgiile emisiunilor din prag de noapte. De fapt, nu mai au deloc nostalgii.

  • Televiziune. Tinerii se uita la tv, unii chiar mai mult decat ar trebui. Unii chiar toata ziua. Altii se uita doar la seriale si dupa ce acestea se incheie nu se mai apropie de micul ecran. Tinerii (in special baietii) prefera meciurile de fotbal, iar fetele telenovelele (de 5 ori pe saptamana cam cate o jumatate de ora). Am putea sa dam vina pe BBC iPlayer pentru lipsa lor de interes, care le permite sa se uite la ce vor cand vor. Studiile in domeniu au aratat ca tinerii nu prefera nici reclamele (care sunt destul de numeroase: cate 18 minute la fiecare ora).

  • Ziare. Ar fi de basm sa vedem macar un tanar in metrou cu ziarul in mana. Insa la ce folos sa se oboseasca sa citeasca pagina dupa pagina cand au la dispozitie milioane de site-uri si bloguri care vulgarizeaza informatia (o traduc in limbaj mai adaptat perceptiei lor)? Tinerii citesc in general tabloidele, in primul rand datorita pretului foarte scazut si pentru ca acestea contin divertismentul de care ei au nevoie. Si formatul foarte compact este un motiv destul de bun, facilitand lectura.

  • Jocuri. Deja s-a creat tipologia baietilor care nu ies din casa cu zilele petrecandu-si majoritatea timpului in diverse jocuri. In Marea Britanie noul curent al consolelor, Xbox-urilor si PS3-urilor introduse direct in magazine a creat o intreaga pletora de gameri, atat fetite cat si baietei cu varste incepand de la 6 ani. Din moment ce consolele se pot conecta acum la internet, este posibil si chatul intre utilizatori, ceea ce seamana cu o discutie la telefon, deci pot vorbi gratuit fara sa mai fie nevoiti sa plateasca vreo factura. Jocurile pe calculator sunt deja istorie, iar pe Mario l-au abandonat cu totii, explozia de jocuri de pe celelalte platforma luand ochii adolescentilor. Cu toatea astea, jocurile pe calculator raman cel mai usor de piratat sau downloadat gratis si tinerii cu bugete mai reduse apeleaza la aceste variante. Cam greu sa obtii o consola gratis, doar daca ai pile la Mos Craciun sau la Iepuras.

  • Internet. Nu mai exista tanar care sa nu fi accesat macar odata o pagina de internet, la scoala ori acasa. Cei mai activi utilizatori ai internetului sunt cei bagati "pana la gat" in retelele sociale. Facebook este cea mai cunoscuta si raspandita, iar fiecare tanar intra in medie de peste 4 ori pe saptamana. Asta daca nu vorbim de FacebookHolici, tinand cont de cifrele pe care le-a inregistrat Facebook in luna iunie. La capitolul cautare Google da clasa, fiind cel mai cunoscut si cel mai usor de utilizat. Tinerii mai si cumpara de pe internet ,cel mai des prin intermediul eBay, insa intr-un foarte mic procent deoarece este necesar sa aiba un card de credit. Probabil cei care fac acest lucru il "imprumuta" de la parinti. Youtube este folosit pentru video, in general anime, care nu mai pot fi urmarite nicaieri altundeva, iar Twitter-ul, intrat mai de curand in peisaj este folosit pe post de jurnal colectiv.

  • Muzica. Tinerii de azi traiesc cu muzica in sange. Unii par in continuu conectati la firele care le atarna din urechi. Mai mult, daca ii desparti de "cordonul ombilical" risti sa provoci o revolutie. Nu am putea sa calculam cu precizie timpul pe care il folosesc ascultand muzica in fiecare zi. Cert este ca rar platesc pentru muzica, preferand sa o downloadeze ilegal cu torenti sau de pe diverse situri. In functie de buget ii poti vedea dotati cu un iPod sau cu un telefon mobil cu memorie mai mare. Unde au disparut cd-urile cu trackuri?

  • Cinema. Cinematograful ii uneste pe tineri. Desi pot vedea si acasa filme este un loc de socializare foarte important pentru adolescenti.

  • Telefon mobil. 99% dintre tineri poseda un telefon mobil si stiu sa il foloseasca in prima jumatate de ora de la achizitionare. De obicei nu sunt utilizatori de abonamente, ci prefera cartelele reincarcabile, pentru ca nu au un venit fix si-si folosesc in general telefonul pentru a trimite mesaje. De multe ori au telefoane compatibile Wi-Fi sau Bluethooth, pentru ca fac des schimb de imagini si muzica, fiind o metoda buna de interactiune. De obicei nu-si upgradeaza telefonul ci si-l schimba in medie la 2 ani, de cele mai multe ori primindu-l cadou de la parinti, nepermitandu-si achizitia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.