La drept vorbind, dupa ce furia crizei financiare a lovit direct colosii media, multi dintre noi am inceput sa ne punem si mai serios intrebarea Cum de s-a ajuns in aceasta situatie?. Aceasta atitudine a fost chiar criticata de catre cei care afirma ca nu doar jurnalistii ar trebui sa fie plansi in aceasta situatie de criza.
Acestia nu stiu insa ca starea de instabilitate din mass-media romana reflecta o realitate trista care ne afecteaza in fapt, pe toti. Este vorba despre calitatea mesajului jurnalistic, care si asa, in ultimii ani, a avut grav de suferit. De fapt, am putea chiar sa spunem ca in cei 20 de ani de presa libera, in Romania nu a existat un model profesionist, deontologic.

Iar cutremurul din mass-media ne duce in fata unei realitati cu atat mai dure. Adevaratii jurnalisti pleaca. “De sila”…

Intr-un interviu acordat lui Tiberiu Lovin, jurnalistul Dorin Petrisor dezvaluie ca renunta la Cotidianul, dupa ce salariul sau de jurnalist de investigatie a ajuns la 1.000 de Ron.

"Imi cumpar o casuta in dragii mei Apusei si revin la <cumintenia pamantului>. Ma apuc de agricultura. Pamantul nu minte. Sper sa nu fiu foarte patetic in ce spun acum", afirma Petrisor, ferm in decizia de a renunta la meseria de jurnalist.

Dorin Petrisor renunta, dar nu inainte de a dezvalui aspecte controversate in legatura cu trecerea sa prin redactia publicatiei Cotidianul, ziar respectat in randul cititorilor fideli. Nu ne-am fi asteptat dar Adrian Ursu, redactorul sef de la Cotidianul, ar fi intervenit in mod flagrant in politica editoriala: ar fi comandat anumite atacuri la adresa DNA sau anularea "subiectului Geoana".

Asadar, jurnalistii buni pleaca rand pe rand din presa si lasa in urma lor un peisaj destul de trist. Costi Rogozanu vorbeste pe blogul sau depre plecarea lui Ciprian Ranghel de la redactia politica.

"Criza nu loveste mai deloc ultrabirocratii, oamenii <cu imagine>, oamenii care tin capul la cutie si nu atinge nici paturile de manageri iresponsabili. Va lovi mai ales tipii cu personalitate si altruisti", considera Rogozanu. "Un jurnalist in Romania n-are nici macar drepturile unui muncitor de rind, jurnalismul este una dintre cele mai vulnerabile meserii, a fost stricata mai ales din interior de catre afaceristi, factori de influenta cu fete de jurnalist – a se vedea tiparul Chireac", scrie acelasi Rogozanu.

De ce ar trebui sa ne intereseze pe noi toate astea, dramele unor jurnalisti care isi pierd locul de munca, asemeni multor altora?
Pentru ca in acest caz vorbim despre calitatea produsului mediatic care ne este servit in fiecare zi si care ne este indispensabil in aceasta era a comunicarii, desi nu vrem sa o recunoastem. Este clar ca informatia face parte din viata noastra, acum, mai mult decat niciodata.

Cu ce ramanem daca jurnalistii vor continua sa caute stirile tabloide, cele care fac audienta? De ce atat de mult cinism? De ce atat de mult morbid? Cu "paine si circ" iesim din criza?

"De ce crezi ca ai fost una din tintele reducerii lefei la 1.000 de ron?", este intrebat Dorin Petrisor. "In primul rand e vorba de noua <orientare> a Cotidianului. Subiectele pe justitie nu mai au cautare", raspunde acesta in interviul acordat lui Tiberiu Lovin.

Lovin este de altfel, un alt jurnlist cu mai multe premii pentru investigatie la activ, care a renuntat sa mai lucreze pentru o publicatie, dupa ce a fost data afara de la Romania Libera, in urma restructurarilor din primavara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.