Pavilionul Romaniei de la Expozitia Mondiala de la Shanghai din 2010 va fi un "Megapolis verde" transpus intr-un design arhitectural sub forma unui mar, care ofera pentru reprezentatiile culturale, multimedia si pentru seminarii si conferinte atat spatii indoor, cat si outdoor.

Romania va fi reprezentata la evenimentul de mare anvergura EXPO Shanghai 2010 printr-o constructie impresionanta, moderna si orginala, sub forma unui mar. "Marul" va fi o constructie pe cinci nivele, care va cuprinde zone indoor si outdoor si spatii multifunctionale, inclusiv studiouri virtual, informeaza NewsIn.

Romaniei i-a fost atribuit la EXPO 2010 Shanghai un spatiu de 2.000 de metri patrati, aflat in Zona C (Zona Europa, America, Africa). Tarile vecine sunt Croatia, Austria, Luxemburg, Olanda.

Procesul de pregatire pentru participarea Romaniei la expozitia mondiala este coordonat de o echipa din Ministerul Afacerilor Externe, condusa de comisarul general pentru expozitii mondiale, subsecretarul de stat Ferdinand Nagy.

Tema centrala a expozitiei, propusa de organizatorii chinezi este "Better City, Better Life" (Un oras mai bun, o viata mai buna), dezvoltata in subtemele: "Blending of multiple cultures in the city" (Amestecul multicultural in oras), "Prosperity of urban economy" (Prosperitatea economiei urbane), "Innovation of science and technology in the city" (Inovatia stiintei si tehnologiei in oras), "Promotion of harmonious urban communities" (Promovarea unor comunitati urbane armonioase) si "Interaction between the city and the country side" (Interactiunea oras-sat). Expozitia se va desfasura pe durata a 184 de zile, in perioada 1 mai - 31 octombrie 2010.

In Romania s-a defasurat timp de mai multe luni o bursa de idei in vederea alegerii conceptului arhitectural ce va reprezenta Romania la Shanghai, iar castigatoare a fost declarata ideea "Greenpolis - Megapolisul Verde" pe care a avut-o compania M&C Strategy Development. Din juriu au facut parte Camil Roguschi, profesor arhitect cu o experienta vasta, care a prezidat numeroase echipe de arhitecti si constructori pe proiecte nationale de mare anvergura, Madalin Iliescu, proiectant structuri, lector universitar la catedra de geometrie descriptiva, desen tehnic si infografica din cadrul Facultatii de Constructii Bucuresti, si Stefan Caragiu, lector universitar, doctorand al catedrei de scenografie a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC).

Conceptul pe care s-a bazat proiectul este de a metamorfoza un spatiu urban intr-un fruct - marul - care inseamna sanatate, cunoastere, prospetime, tentatie, eternitate, regenerare. Spatiul exterior in care este dispus Greenpolisul se integreaza intr-un mediu ce recreeaza elemente principale din natura (pajiste, deal, rauri, iarba).

Marul este sectionat in doua parti distincte: ,,corpul principal” din care se desprinde o felie, denumita ,,corpul secundar”. Designul arhitectural interior propune spatii generoase multifunctionale, dispuse pe cinci nivele, iar accesul in Greenpolis urmeaza un traseu natural ce permite vizitarea tuturor modulelor, fara a omite nici o zona.

Cele cinci nivele ale "marului" sunt dispuse astfel: la parter (nivelul 0) se afla un spatiu auxiliar, unde se vor ameneja zone multifunctionale de depozitare, birouri pentru organizatori si cabine pentru artisti. La nivelul intai, cel mai generos in plan vertical al constructiei in forma de mar, este amenajat un spatiu mixt (indoor si outdoor) care va fi destinat evenimentelor culturale in aer liber. La acest nivel se va regasi o scena mare pentru spectacole de muzica, teatru, dans, proiectii; un spatiu indoor “Info desk Pavilion” si un magazin cu vanzare de produse specifice romanesti.

Nivelul al doilea contine un spatiu multimedia segmentat in trei sectiuni ce adapostesc studiouri virtuale dotate cu echipamente de proiectie video. Al treilea nivel cuprinde o zona de restaurant - cafenea - lounge si va fi un spatiu de recreere si degustare a preparatelor culinare si bauturilor cu specific romanesc intr-un cadru spectaculos ce ofera o priveliste panoramica de ansamblu. Nivelul al patrulea este o terasa panoramica in aer liber, destinata vizitatorilor.

Corpul secundar - ‘felia marului’, la fel ca si corpul central, are spatii de utilizare indoor (o sala multifunctionala destinata forumurilor, conferintelor, proiectiilor si expozitiilor) si outdoor (o pajiste terasata, un spatiu de recreere si de interactiune).

Pentru intreaga perioada de desfasurare a World Expo 2010, pavilionul Romaniei va genera module distincte din punct de vedere al continutului, pastrand insa sectiunile principale de activitate: evenimente culturale (muzica, film, dans, teatru, traditii), expozitii de arta, design, evenimente multimedia si seminarii si conferinte destinate dezvoltarii schimburilor economice, stiintifice si turistice.

Complexul expozitional din Shanghai este amplasat pe malurile raului Huangpu, intre podurile Lupu si Nanpu, de-a lungul a 8,3 km si acoperind o suprafata de 5,28 kilometri partrati. Pentru aceasta expozitie mondiala China va aloca un buget estimat la 3,5 miliarde dolari. Organizatorii EXPO 2010 se asteapta la participarea unui numar de peste 200 de tari si organizatii internationale si a unui numar de peste 70 milioane de vizitatori.

Romania a participat, dupa 1989, la toate expozitiile mondiale si internationale organizate sub egida Biroului International pentru Expozitii: Sevilia (Spania) 1992, Taejon (Coreea de Sud) 1993, Lisabona (Portugalia) 1998, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005, Zaragoza (Spania) 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.