Din cauza usurintei cu care poate fi manipulata informatia intr-un mediu colaborativ deschis oricui, fondatorul Wikipedia e obligat sa renunte la unul din principiile care a transformat enciclopedia online intr-un adevarat fenomen.

Wikipedia, cea mai populara enciclopedie online, cu aproximativ sase milioane de vizitatori zilnic, isi schimba radical politica editoriala. Gradul de autoritate al articolelor tip wiki, deschise editarii colaborative, a fost deseori pus la indoiala, mai ales in timpul campaniilor electorale, cand, in mod regulat, cel putin un articol de Wikipedia e modificat in favoarea sau detrimentul vreunui candidat.

Faptul ca, saptamana trecuta, paginile de Wikipedia ale senatorilor americani Robert Byrd si Edward Kennedy ii prezentau pe acestia ca fiind decedati, l-a convins pe Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, sa adopte un alt sistem de validare a articolelor. Cu o majoritate de 60%, participantii la un sondaj online au votat ca orice informatie sa fie verificata, in prealabil, de unul dintre editorii cu experienta, care are si dreptul sa aprobe modificarea respectiva.

Schimbarea de atitudine a Wikipedia fata de principiul care le-a asigurat succesul coincide cu lansarea versiunii beta a Britannica, enciclopedie ai carei experti vor accepta, incepand cu aceasta saptamana, sugestii de la cititori. Avand in vedere ca doua dintre cele mai populare si importante resurse de informatie online au adoptat, chiar daca din motive diferite, aceeasi politica editoriala fata de utilizatori, traditionala concurenta dintre ele se va transforma intr-o cursa interesanta, de pe pozitii egale, cu rezultate pe termen lung. Va prima, evident, viteza cu care vor fi aprobate modificarile si aici spiritul de comunitate al membrilor Wikipedia se va dovedi esential.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.