Inlocuirea Bulgariei cu Romania ca principal stat de tranzit in regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este practic imposibila, considera ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, citat de Novinite.

Temerile partii bulgare privind un astfel de scenariu au fost amplificate de un memorandum semnat miercuri, la Bucuresti, de Gazprom si Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care sa analizeze trecerea South Stream prin Romania. Analistii si mass-media din Bulgaria au considerat ca scopul discutiilor cu Romania a fost de a presa Bulgaria sa-si indeplineasca promisiunile in proiectul South Stream, relateaza MEDIAFAX.

Rezultatul ar putea fi cel dorit de Rusia, intrucat, vineri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, si guvernul bulgar au convenit sa infiinteze o compania mixta, pentru constructia sectiunii din Bulgaria a South Stream.


"Romania ar putea, de asemenea, sa beneficieze de pe urma South Stream. Cat despre temerile ca Romania va inlocui Bulgaria in proiect, cred ca sansele sa se intample asa ceva sunt insignifiante", a afirmat Traikov, intr-un interviu, pentru cotidianul 24 Daily, imediat dupa intalnirea cu Miller.

Discutiile dintre Romania si Rusia, incepute in iunie, impreuna cu negoicerile pentru includerea Macedoniei in proiect au amplificat temerile ca gazoductul South Stream ar putea ocoli Bulgaria, ca urmare a blocarii altor doua proiecte comune de catre guvernul bulgar, respectiv constructia centralei nucleare de la Belene si a oleoductului Burgas-Alexandroupolis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.