Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca este putin probabil ca problemele din Grecia sa se propage in alte tari ale zonei euro care inregistreaza deficite mari. Cu toate acestea, Portugalia, un alt stat care a trecut la moneda unica, da semne de slabiciune din pricina deficitului bugetar ridicat.

Dominique Strauss-Kahn este de parere ca tarile din zona euro care se confrunta cu un deficit bugetar ridicat, precum Portugalia, Spania sau Irlanda, nu risca sa intre in incapacitate de plata, relateaza Boursorama.

"Puteti enumera toate tarile din zona euro pentru a speria oamenii, insa nu cred ca se va intampla acest lucru", a declarat el, potrivit Wall-Street.ro.

"Avem probleme cu Grecia, insa nu au aparut inca probleme in cazul Spaniei", a subliniat directorul FMI. "Zona euro trebuie sa gestioneze problema Greciei, si este in curs de a face acest lucru. Nimeni nu stie ce se va intampla pana maine dimineata, insa nu exista niciun motiv pentru care criza s-ar putea propaga in Portugalia sau Spania", a completat el.

Intre timp ce problema Greciei este tot mai dezbatuta la nivelul Uniunii Europene si nu numai, din peninsula iberica nu Spania, ci Portgalia da semne de slabiciune din pricina deficitului bugetar care pare sa scape de sub control. Astfel, guvernul portughez s-a reunit intr-o sesiune extraordinara pentru a pune la punct un plan de austeritate, cu scopul de a calma pietele, detaliile planului urmand sa fie publicate saptamana viitoare, informeaza NewsIn.

Starea finantelor publice din Portugalia este, ca si in cazul Greciei, ingrijoratoare pentru piete, ceea ce a dus la cresterea costurilor de finantare.

In urma sedintei de guvern, secretarul general al guvernului, Joao Silveira, a declarat fara sa intre in detalii ca planul prevede masuri de economii bugetare si masuri fiscale. Vor avea loc discutii cu partidele politice si cu partenerii sociali, a mai spus el.

Planul de austeritate pe termen lung, solicitat de autoritatile europene conform pactului de stabilitate, are ca scop reducerea deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2013, de la 9,3% in anul precedent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.