Fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan, este de parere ca "natura umana" va da nastere altor crize pe viitor, insa acestea nu se vor asemana cu cea actuala, potrivit unui interviu publicat pe pagina de internet a BBC.
"Vor mai avea loc crize, dar vor fi diferite. Toate (n.r. crizele) sunt diferite, insa au o sursa fundamentala, iar aceasta este inclinatia de neoprit a oamenilor care traiesc perioade lungi de prosperitate de a presupune ca acestea vor continua, moment in care incep sa speculeze in exces", a spus Greenspan pentru BBC.

Fostul sef al Fed sustine ca a prevazut aceasta criza, care trebuia sa vina dupa lunga perioada de prosperitate de dinainte. Totodata, acesta a adaugat ca actuala criza este "un eveniment care se intampla o data la 100 de ani".

"Aceasta este istoria lumii, de la inceputul secolelor XVIII si XIX. (...) Este natura umana. Iar cat timp nu putem schimba natura umana, vom mai avea crize. Niciuna nu va mai fi ca aceasta de acum, pentru ca oricare doua crize pe care le-am lua nu ar avea nimic in comun, cu exceptia naturii umane", a mentionat Greenspan.

Fostul sef al Fed a mai spus ca, inainte de criza, bancherii stiau ca subestimeaza riscurile si ca "va avea loc o corectie la un moment dat", insa "prea multi dintre ei credeau ca vor fi capabili sa repereze la timp momentul in care criza se va declansa si ca se vor descurca".

Greenspan a mentionat ca guvernele trebuie sa supravegheze mai mult riscurile de frauda si sa impuna bancilor cerinte mai stricte de capital, idee sustinuta weekendul trecut la reuniunea G20 de la Londra de secretarul american al Trezoreriei, Tim Geithner, potrivit NewsIn.

Fostul sef al bancii centrale din Statele Unite ale Americii a avertizat ca Marea Britanie va fi lovita mult mai grav decat SUA de recesiune si de prabusirea comertului mondial, deoarece economia britanica este mai deschisa catre lume. "Desigur, amandoua (n.r. SUA si Marea Britanie) am suferit foarte mult insa... Marea Britanie este o economie mult mai deschisa la nivel global (n.r. decat SUA) si declinul dramatic al exporturilor si al comertului mondial, care au urmat dupa colapsul Lehman Brothers au avut efecte dramatice asupra sistemului financiar din Marea Britanie", a explicat Greenspan.

Fostul sef al FED a adaugat ca drumul catre revenirea economica trebuie sa fie lipsit de protectionism, altfel existenta in continuare a unei piete globale este periclitata. Acesta a mai a explicat faptul ca tentatia de a reglementa excesiv este o reactie a tarilor la criza, potrivit BBC.

"Cele mai recente tentative de a re-reglementa (n.r. a mai impune o alta serie de reguli pe langa cele existente) sunt o reactie la criza. Acest extraordinar impact ale acesto piete globale ii face pt tot mai multi oameni din finante sa simta ca au pierdut controlul.
Problema este ca nu poti avea comert liber la nivel global cu piete nationale foarte strict restrictionate si reglementate", a afirmat economistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.