Peste 65% dintre americanii care primesc ajutorul de somaj vor fi nevoiti sa se descurce pe cont propriu incepand cu luna septembrie, cand cele 26 de saptamani de plata a indemnizatiei se vor sfarsi.
Astfel, mai mult de 650.000 de americani nu vor mai beneficia de nici un venit si voi fi liberi pe o piata a fortei de munca cu perspective de angajare aproape de zero, anunta Wal-Street, citand MoneyCNN.

In primele luni dupa instalarea crizei, guvernul american a extins perioada de acordare a somajului de la 26 la 79 de saptamani, sperand sa sprijine recent disponibilizatii crizei in a-si gasi un loc de munca intr-o perioada in care ecomonia urmarea o panta abrupta a declinului.

Dupa mai bine de 18 luni de instabilitate economica, concretizata printr-o ascensiune a ratei somajului pana la pragul de 9,5%, eforturile guvernamentale se dovedesc insuficiente, iar cei care ies din perioada de somaj pot ajunge in pragul saraciei. Desi rata somajului a cunoscut cea mai mica crestere inregistrata in recesiune in luna iunie, perspectiva crearii de noi locuri de munca ramane un miraj. Astfel, desi rata ar putea stagna anul acesta la o valoare de sub 12%, concediatii iesiti de sub incidenta legii somajului nu isi vor gasi de munca si nu se vor putea sustine financiar, mai arata Wall-Street.

Odata iesiti de sub incidenta legii care le acorda somajul, nicio institutie a guvernului american nu va continua sa monitorizeze starea financiara a concediatilor, motiv pentru care Guvernul ar putea iesi la rampa cu estimari pozitive privind piata fortei de munca. "Rata somajului creste, iar timpul petrecut ca si <neangajat> de asemenea. Chiar daca majoritatea companiilor nu vor mai fi in pozitia in care sa concedieze, piata fortei de munca sufera la capitolul locuri de munca nou create", a declarat pentru CNN Andrew Stettner, director al National Employment Law Project, un grup de avocati care a calculat numarul persoanelor fara venit in urmatoarea perioada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.