Romania a avut in 2008 cele mai ieftine tigari, bauturi alcoolice si echipamente personale de transport din Uniunea Europeana, fiind totodata a doua dintre statele membre dupa nivelul tuturor preturilor pentru bunurile de consum si servicii (62% din media UE), dupa Bulgaria (51%).
Pe ansamblu, cele mai scumpe tari din UE au fost Danemarca (141%), Irlanda (127%) si Finlanda (125%), potrivit datelor biroului european de statistica.

Romania s-a clasat pe primul loc dupa nivelul preturilor doar la capitolul bauturi alcoolice si tigari (61% din media UE), fiind urmata de Bulgaria, cu un nivel al preturilor care s-a ridicat la 63% din media din blocul comunitar. Cele mai scumpe la acest capitol au fost Irlanda (184%), Marea Britanie (150%) si Finlanda (137%),
conform NewsIn.

In ce priveste alimentele si bauturile nealcoolice, Romania a avut anul trecut al doilea nivel al preturilor, reprezentand 71% din media UE, inaintea sa fiind doar Bulgaria, cu 67% din media UE. In Danemarca si Finlanda au fost inregistrate cele mai ridicate niveluri ale preturilor la mancare si bauturi nealcoolice, de 147% din media UE, respectiv 125%.

Hainele au fost cel mai ieftine in Marea Britanie (83% din media UE la acest capitol), Bulgaria (84%) si Romania (86%), in timp ce Finlanda (123%) si Suedia (119%) au practicat cele mai mari preturi la imbracaminte.

Tot Marea Britanie a avut cele mai mici preturi si la electronice (televizoare, DVD playere, telefoane, sisteme audio, MP3-uri, camere video, calculatoare si laptopuri, monitoare, imprimate, scannere, CD-playere, CD si DVD blancuri), respectiv 86% din media UE. Romania cu 101% din media UE s-a clasat pe pozitia a cincea, inaintea sa fiind Bulgaria, Estonia si Letonia. Aceste produse s-au vandut cel mai scump in Malta (126%).

Romania a avut cele mai mici preturi la echipamente de transport personale - vehicule cu motor, motociclete, biciclete - (84% din media UE), urmata de Bulgaria (85%). La polul opus s-a situat Danemarca (174%).

Preturile practicate in restaurantele si hotelurile din Romania au reprezentat 62% din media UE, ceea ce a clasat-o pe locul al treilea in UE, dupa Bulgaria, ale carei preturi la acest capitol au reprezentat 40% din media UE, si Slovacia (61%).

In concluzie, Romania este o tara ieftina pentru UE. Din cauza nivelului de trai scazut in comparativ cu celelalte state membre, traficul de tigari “la negru” este foarte ridicat. Majoritatea turistilor incearca sa strecoare mult mai multe cartuse de tigari decat cele premise, atunci cand trec granita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.