Patru state ale Uniunii Europene - Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria - si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei. Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct pentru transportarea a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz pe an, gaz ce provine din Asia Centrala, spre UE, trecand prin Turcia si sud-estul Europei, relateaza AFP, citata de NewsIn.

In afara de premierul irakian Nuri al-Maliki, la Ankara s-au dus si presedintele georgian Mihail Saakasvili, un reprezentant al Azerbaidjanului si reprezentantul secretarului de stat american pentru energie Richard Morningstar.

Un sfert din gazul folosit in Europa provine in prezent din Rusia, iar un diferend intre Rusia si Ucraina, punct de tranzit esential, a dus la intreruperea livrarilor spre Europa.

Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in serviciu in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Erdogan a subliniat, inainte de semnare, ca "munca nu s-a incheiat odata cu semnarea, din contra, acum incepe". "Acest acord este un rezultat foarte important, dar trebuie sa recunoastem ca mai sunt multe de facut", a spus Morningstar.

Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o sustinere pretioasa pentru Nabucco vineri, anuntand ca este gata sa se asocieze. Europenii asteapta inca cordul unor tari-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Nabucco este in concurenta cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de Gazprom si italianul ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra.

Implicatiile semnarii acordului pentru Nabucco

Nabucco va aduce gaz din est spre vest si, conform acordului, din vest spre est, a explicat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. Aceasta dispozitie tehnica "va permite furnizarea de gaz Turciei, in caz de criza", din reteaua europeana, a precizat el.

Erdogan a declarat ca Nabucco "va pune Turcia intr-o pozitie importanta" in ceea ce priveste securitatea energetica din Europa si va ajuta tara in eforturile sale de a se alatura UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.