Presedintele american Barack Obama a mostenit de la predecesorul sau o economie americana aflata in cadere libera, astfel incat principala sa sarcina in primele 100 de zile de mandat a fost sa incerce sa o relanseze, comenteaza Reuters.

Desi multi americani il acuza pe fostul presedinte George W. Bush pentru criza economica, se asteapta ca Obama sa rezolve problema. Acest capitol a dominat agenda lui Obama in primele sale 100 de zile de mandat, in cursul carora a adoptat un pachet amplu de stimulare si a depus eforturi pentru imbunatatirea sistemului medical, conform NewsIn.

El a anuntat ca se intrevad deja "raze de speranta" pentru o economie intrata in recesiune in decembrie 2007. Expertii sunt de acord ca ritmul contractiei este in scadere, dar estimeaza ca relansarea nu va incepe inainte de sfarsitul anului si ca va fi foarte scazuta la inceput.

Americanii par dispusi sa fie rabdatori, in conditiile in care aproape doua treimi dintre ei sunt de acord cu ceea ce face Obama, arata un sondaj. Liderul de la Casa Alba a admis, de altfel, ca sansele sale de a obtine un nou mandat depind de cat de bine evolueaza situatia economica.

Reuters prezinta principalele planuri economice ale lui Obama:

  • Pachetul de stimulare a economiei

La mai putin de o luna de la investirea sa in functie, Obama a prezentat un pachet de stimulare economica evaluat la 787 de miliarde de dolari, pe o perioada de doi ani. Presedintele democrat a estimat ca planul - care cuprinde investitii bugetare in infrastructura si reduceri ale taxelor pentru clasa de mijloc - va salva sau crea peste 3,5 milioane de locuri de munca. Republicanii au criticat amploarea planului, avertizand ca va creste prea mult deficitul bugetar, fara a contribui suficient la cresterea economica.

  • Buget

In luna februarie, Obama a prezentat un proiect de cheltuieli de 3.550 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2010, care incepe in 1 octombrie. Calificat drept prea ambitios de catre unii, planul prevede o reforma a sistemului de asigurari medicale, dar si masuri de lupta impotriva incalzirii climatice. Obama sustine ca aceste masuri vor pune economia pe baza mai solide, dar costurile ii sperie pe unii.

Bugetul prevede un deficit de 1.750 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2009, care va scadea la 1.170 de miliarde in 2010. Obama si-a luat angajamentul sa reduca la jumatate deficitul de peste 1.000 de miliarde de dolari mostenit de la Bush in decurs de cinci ani.

  • Sistemul bancar

Secretarul american al Trezoreriei, Tmothy Geithner, a prezentat in luna februarie un plan de parteneriat public-privat pentru a a cumpara activele toxice detinute de bancile americane. Initial, planul a fost privit cu scepticism pe Wall Street, dar investitorii par mai deschisi in a-i acorda o sansa in prezent.
Insa Obama a fost criticat de unii pentru ca nu a adoptat o abordare mai agresiva fata de sectorul bancar si pentru ca nu a cerut mai devreme bani Congresului pentru planul sau.

Multi economisti sunt de parere ca economia nu poate reincepe sa creasca sustinut pana cand sistemul bancar nu va fi curatat de active toxice.

  • Locuinte

Incercand sa puna capat confiscarilor imobiliare, Obama a alocat 75 de miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe proprietarii de case sa-si refinanteze sau reesaloneze creditele. El sustine ca planul va ajuta la evitarea unui cerc vicios format din scaderea pretului caselor si tulburari pe piata imobiliara. Criticii au subliniat, insa, ca acest program ii rasplateste, practic, pe cei care si-au asumat riscuri iresponsabile, prin ipoteci pe care nu si le puteau permite.

  • Reglementarea financiara

Obama a luat inca de la inceput masuri pentru inasprirea reglementarii financiare americane, dupa scandalurile generate de Lehman Brothers, Bear Stearns si AIG. Propunerile sale de a acorda Guvenului instrumente mai bune in cazul firmelor amenintate de faliment au fost salutate de tarile membre G20 la summitul de luna aceasta de la Londra.

Administratia colaboreaza cu Congresul pentru o serie de schimbari, inclusiv inasprirea regulilor folosirii cardurilor de credit.

  • Sistemul asigurarilor medicale

Una dintre prioritatile lui Obama pe plan intern o reprezinta o reforma a sistemului de asigurari medicale. Liderul de la Casa Alba a subliniat ca este imperativ din punct de vedere moral ca asigurarile medicale sa fie disponibile pentru toti americanii si ca reformarea sistemului ar putea scadea corsturile unor programe ca Medicare.

Dar republicanii au subliniaza ca planul aminteste de socialism. Congresmenii democrati spera sa poata adopta, totusi. legislatia necesara in acest sector anul acesta.

  • Schimbarea climatica
Pentru a lupta impotriva schimbarii climatice, Obama vrea sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera prin introducerea unui sistem de vanzare a drepturilor de emisie. Criticii acestei masuri o descriu drept o taxa pe energie, avertizand ca va afecta si mai mult economia, in conditiile recesiunii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.