Sunt vanati, de obicei, proprietarii ale caror dosare sunt aproape rezolvate, iar taxa minima de retrocedare este 25% din valoarea de piata a imobilului
Ca sa-si recupereze in sase luni o casa sau un teren nationalizat, proprietarii trebuie sa plateasca minimum 25 la suta din valoarea de piata a bunului revendicat. Aceasta este taxa minima perceputa de recuperatorii de imobile nationalizate si incasata legal drept „consultanta juridica”. Dupa cum informeaza Gandul, recuperatorii isi racoleaza clientii telefonic, pe baza informatiilor furnizate chiar de juristii din Primaria Capitalei.

Datele puse de acestia la dispozitia firmelor specializate in recuperatoare de imobile nationalizate contin atat numele, prenume, adresa si numarul de telefon al celui care a depus notificarea in baza Legii 10/2001, cat si statutul juridic al casei sau terenului, inclusiv situatia lui actuala (liber de sarcini, vandut sau inchiriat). Informatiile astfel obtinute sunt transmise de recuperatori potentialilor clienti pentru a le castiga increderea, dar si pentru a le demonstra cat este de influenta firma. „Ati depus la Primaria Capitalei notificari pentru restituirea imobilelor din strazile.... Vrem sa va oferim consultanta juridica pentru a intra cat mai repede in posesia acestora. Fara ajutorul nostru nu aveti nici o sansa sa vi le recapatati.

Repararea nedreptatilor facute de statul comunist celor deposedati de imobile ar fi trebuit sa fie un proces destul de simplu. Din pacate, retrocedarea vilelor si a terenurilor din Capitala, mai ales a celor din cartierele rezidentiale, a devenit o afacere extrem de profitabila pentru recuperatorii de imobile, in detrimentul proprietarilor de drept care ajung victimele unor inselatorii de proportii. Potrivit Jurnalul National, gaselnita cu ajutorul careia anumite grupuri de interese au reusit si inca reusesc sa puna mana pe zeci de vile si terenuri, in valoare de milioane de euro, este metoda retrocedarilor conditionate. De la RA APPS. Mai precis, fostii proprietari incep sa notifice institutia cu privire la revendicarea bunurilor. De cele mai multe ori, Regia respinge notificarile, moment in care apar recuperatorii. Acestia le explica mostenitorilor ca nu vor intra niciodata in posesia proprietatilor daca nu le vand lor drepturile litigioase. Pentru ca fie sunt la o varsta inaintata si au obosit sa se mai lupte cu sistemul legislativ din Romania, fie sunt in strainatate si nu se pot ocupa personal de problema, mostenitorii accepta targul, intre parti incheindu-se un antecontract de vanzare-cumparare. In cele mai multe cazuri, in urma incheierii acestui act, ca prin minune, RA APPS retrocedeaza imobilele in doar cateva luni. Pasul imediat este actul propriu-zis de vanzare-cumparare, cand mostenitorul de drept primeste o suma infima de bani, care nu are nici o legatura cu valoarea reala a imobilului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.