In urma cu patru ani, dezvoltatorul cu actionariat israelian Euro Habitat lansa proiectul Planorama, prin care oferea apartamente cu preturi mai reduse decat cele din piata imobiliara. Peste 1.000 de unitati trebuiau sa fie livrate in vara anului 2007, insa pana in prezent niciunul dintre cumparatori nu s-a mutat in noua locuinta, data livrarii fiind total necunoscuta.
Wall-Street prezinta cazul lui Dragos Dehelean, director general al agentiei de consultanta in comunicare online Selenis si unul dintre clientii Planorama, proiectul care in 2005 parea atat de promitator, insa s-a dovedit a fi "o mare teapa".

Termenul de finalizare al proiecutului, patru blocuri de 15 etaje care cuprindeau un total de 1.104 apartamente, trebuiau predate pana in vara lui 2007. Insa nici pana in prezent, cei care au platit avansul pentru o locuinta in cadrul Planorama, nu s-au mutat in noua locuinta. Multe dintre acestea, desi au incercat sa rezilieze contractul cu dezvoltatorului, nu au avut sorti de izbanda deoarece reziliera nu reprezinta o prioritate pentru reprezentantii Planorama.

Am incercat sa reziliez contractul, insa reprezentantii Planorama au spus ca momentan au un buget limitat, iar rezilierea contractelor nu este prioritara pentru ei”, a declarat un cumparator, care a dorit sa isi pastreze anonimatul

Alti clienti au inceput sa actioneze in instanta dezvoltatorul Euro Habitat. Wall-Street prezinta cazul unui alt cumparator, care a platit un avans de 20.000 euro, adica 25% din valoarea apartamentului, si are un executor judecatoresc pentru o conventie scrisa cu titlu executoriu care trebuia onorata pana in data de 20 mai 2009. Cu toate acestea, acest cumparator nici pana in prezent nu a primit inapoi avansul platit.

De ce se intampla lucrurile acestea? La incheierea contractului, cumparatorii nu au fost atenti la o serie de clauze, care desi la acel moment pareu inofensive, astazi se dovedesc a fi in avantajul dezvoltatorului. Una dintre aceste clauze se refera chiar la intarzierea livrarii. Astfel, vanzatorul, Euro Habitat, isi asuma obligatia fata de cumparator de a executa finalizarea la data mentionata intial si sa predea cumparatorului proprietatea finalizata la data promisa (n.r.: 06.07.2007).

Nerespectarea acestei obligatii de catre vanzator si intarzierea in predarea proprietatii confera cumparatorului dreptul de percepe penalitati de 0,02% din pretul proprietatii, cu conditia ca a) cuntumul penalitatii sa nu depaseasca 10% din pretul proprietatii si b) data finalizarii si data predarii pot fi prelungite cu 90 de zile calendaristice de la data stabilita initiala, fara ca aceasta prelungire sa atraga dupa sine aplicarea de penalizari de intarziere pentru vanzator”, se mentioneaza in contractul de vanzare-cumparare.

Desi nu si-au onorat contractele, reprezentantii Planorama, au o oferta pregatita si pentru programul "Prima Casa". "Pentru Prima Casa, putem vorbi de o garsoniera care este 45.000 euro plus TVA sau un apartament cu doua camere, care costa 70.000 euro plus TVA. Sunt in primul bloc (n.r.: T3), care este deja construit, insa mai avem de lucrat la utilitati. Speram ca intr-o luna, doua sa terminam. Puteti veni la showroom pentru a vedea oferta, suntem aici zilnic pana la ora 17”, a declarat un agent de vanzari al Planorama.

Proiectul are si un showroom, care este amplasat chiar la parterul blocului T3, insa in afara de doi-trei angajati, nimeni nu ii calca pragul. “Degeaba va uitati la blocurile astea, nu mai misca nimic la ele de vreo doi ani. Eu locuiesc chiar vizavi si in fiecare zi ma uit la ele, dar degeaba, nu se mai construieste nimic”, a afirmat o persoana care locuieste in apropierea proiectului Planorama.

Mai multe detalii despre acest proiect imobiliar "problema", puteti citi aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.