Situatia dezvoltatorilor din piata rezidentiala s-a schimbat total in mai putin de un an. Daca vara trecuta, Shimon Galon, seful dezvoltatorului Globe Trade Center (GTC) Romania, afirma cu mandrie ca detine aproape jumatate din piata apartamentelor noi, astazi, jumatate din apartamentele pe care le-a anuntat sunt inghetatate.
"Problema este finantarea cumparatorilor, nu a dezvoltatorilor"

GTC a anuntat ieri ca amana inceperea lucrarilor de constructie la complexul rezidential Garden of Eden, situat zona de nord a Capitalei, ce urma sa cuprinda circa 2.000 de unitati, potrivit lui Stefan Cremene, directorul de operatiuni al lantului de centre comerciale Galleria Shopping Centers.

Conform planului initial, Garden of Eden se va intinde pe o suprafata de teren de 11 hectare si include 1.929 de apartamente, dezvoltate in patru faze. Prima etapa, in care vor fi construite 210 locuinte, era programata sa se incheie in anul 2010, investitia totala fiind estimata la circa 260 milioane de euro.

“Principala problema nu este finantarea noastra, ci a cumparatorilor. Noi putem obtine finantare, mai greu, dar inca este posibil. Cumparatorul final nu poate. Acesta a fost motivul pentru care am amanat lucrarile de constructii, desi incepuseram sa promovam Garden of Eden inca din luna august 2008 si aveam rezervari”, a declarat, pentru Wall-Street, Shimon Galon, CEO al GTC Romania.

Mai multe detalii despre problema de finantare a cumparatorilor, gasiti aici.


Centrul comercial din Arad, alta amanare

GTC a mai amanat si deschiderea centrului comercial Galleria din Arad, planificata initial pentru acest an. Centrul comercial are o suprafata de 30.000 mp si va fi deschis, in cele din urma, in luna septembrie 2010. Proiectul este amplasat pe soseaua Aurel Vlaicu.

“Am amanat deschiderea cu sase luni, insa lucrarile de constructie continua, chiar daca marketingul merge mai greu. Ca si alti dezvoltatori, si noi am avut situatii in care retailerii s-au retras sau au dorit renegocieri ale chiriilor. Situatia este aceeasi in toate centrele comerciale”, ne-a explicat Shimon Galon.

Mai multe informatii despre alte proiecte dezvoltate de GTC, gasiti aici.


"Nu mai exista notiunea de agent exclusiv"

Daca in urma cu un an, GTC incredinta activitatea de inchiriere a spatiilor de birouri si de vanzare a celor 4.000 de apartamente din portofoliul sau companiei de consultanta imobiliara Colliers International, in prezent Shimon Galon a adoptat o alta strategie.

Pentru inchirierea proiectului de birouri City Gate lucram cu mai multe companii de consultanta, precum Colliers, Jones Lang LaSalle sau BNP Paribas Real Estate. Piata nu mai ramane la un singur intermediar, notiunea de agent exclusiv nu mai exista”, a spus, pentru Wall-Street, oficialul GTC Romania.

Mai multe detalii despre proiectul City Gate, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.