Cea mai recenta versiune a Waledac, un worm popular inca de la sfarsitul anului trecut, si-a diversificat modalitatile de a a convinge utilizatorii sa dea click pe fisiere dubioase.

O tendinta din ce in ce mai intalnita printre creatorii de virusi este sa targeteze geografic mesajele pe care le trimit, sustine un articol din ReadWriteWeb. Waledac, un worm care se raspandeste in special printre sistemele PC, se adreseaza potentialei victime facand referire la orasul in care aceasta se afla in acel moment.

Mesajul trimis imita o pagina a agentiei de stiri Reuters care anunta ca in “Orasul tau” (al carui nume e completat automat in functie de IP-ul pe care il ai in acel moment) a explodat o bomba. Linkul care pretinde ca trimite catre o actualizare a playerului Flash necesara vizionarii unui clip video cu stirea de ultima ora camufleaza, de fapt, un fisier executabil care instaleaza wormul.

Manierele de geolocalizare ale Waledac au fost descrise prima oara de cei de cei de la McAfee, in februarie, cand producatorii antivirusului au observat ca autorii wormului profita nu doar de ocazii cum ar fi Valentine’s Day, ci si de criza financiara. Mailurile trimise contin texte publicitare care te invita sa cumperi cele mai ieftine produse ale momentului, chiar din orasul in care te afli.

Adresarea personalizata creste sensibil sansele de a fi tentat sa dai click, impresia ca mesajul ti se adreseaza direct fiind mult mai mare decat in cazul mailurilor spam care incearca sa-ti vanda Viagra si alte medicamente fara prescriptie. Cu atat mai mult cu cat nu doar efectele crizei, ci si teama de atacuri teroriste se afla printre subiectele fierbinti ale momentului.

Din ce in ce mai multa lume acceseaza internetul prin intermediul smartphone-urilor iar serviciie care iti updateaza in permanenta coordonatele pe harta, cum ar fi Google Latitude sau Yahoo Fire Eagle, sunt pe un trend accelerat de popularitate. Andrew Storms, director IT la nCircle Network Security, citat de ReadWriteWeb, sustine ca “Nimeni nu ar trebui sa fie surprins daca vom fi martorii unei migratii a serverelor tip botnet catre platformele mobile”, adaugand ca “unele smartphone-uri au deja mai multa memorie si putere de procesare decat laptopurile disponibile in urma cu cativa ani.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.