Google face un pas important catre dezvoltarea internetului mobil prin lansarea unei functii a Mobile Maps care permite utilizatorilor de smartphone-uri sau alte dispozitive mobile sa impartaseasca pozitia exacta in care se afla, precum sa si acceseze coordonatele prietenilor.

Dupa cum aflam de pe blogul companiei, Latitude permite oricarui utilizator sa "dispara" oricand de pe harta interactiva, avand optiunea de a se ascunde partial (ca si cum ar sta "Offline" pe messenger fata de anumiti oameni din lista) sau de a deveni complet "invizibil". Implicatiile pe care Latitude le va avea asupra vietii de zi cu zi si mai ales asupra spatiului privat sunt greu de ghicit. Introductiv, cei de la Google au pregatit un filmulet cu indicatii referitoare la optiunile de intimitate disponibile:

Folosirea Latitude va impulsiona, printre multe altele, dezvoltarea jocurilor bazate pe geo-localizare si va invata utilizatorii sa interactioneze mult mai mult prin intermediul internetului mobil. Fiecare comunitate de interese isi va marca teritoriul si va lasa urme publice ale trecerii, magazinele, firmele, cafenelele si muzeele vor da "buzz" cand treci pe-aproape, expresii cum ar fi "da-mi sms sa stiu ca ai ajuns cu bine" sau "mai ai mult pana apari?" vor disparea. Totul va fi, insa, prezent pe o aceeasi harta, actualizata in timp real.

Termenul de Geoweb, web-ul geospatial sau internetul hiperlocal, e util, dupa cum sustine Bruce Sterling, futurolog si teoretician al noilor media, "pentru ca ii face pe oameni constienti de existenta a noi metode prin care sa profite de retea si de date distribuite geografic". Notiunea exista din 1994 si reprezinta rezultatul fuziunii dintre coordonate geografice si informatiile abstracte care domina, in momentul de fata, internetul.

Google Latitude poate fi folosit pe Blackberry, platforma Symbian S60, Windows Mobile, Google Android, dar si ca gadget iGoogle, urmand ca in scurt timp sa fie disponibil si pentru iPhone si iTouch. Lista de 27 de tari in care poate fi accesat serviciul exclude, deocamdata, Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.