Curtea de Apel Bucuresti a dispus, joi, amendarea ministrului Finantelor cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme, pentru ca nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri.
Amendarea se pune in practica din 9 iulie, data la care s-a hotarat ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa plateasca 50% sporul de stres.
Hotararea de joi poate fi atacata cu recurs.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 9 iulie, admiterea cererii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de anulare a executarii adresei Ministerului Finantelor, prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres. Angajatii ICCJ au contestat, in instanta, actul Ministerului Finantelor prin care le-au fost suspendate anumite sporuri, surse din magistratura declarand pentru NewsIn ca sefii ICCJ au refuzat sa plateasca, miercuri, 8 iulie, salariile angajatilor fara aceste sporuri.

A doua zi, pe 10 iulie, Guvernul a decis ca documentele de plata aferente cheltuielilor care nu au primit viza de control financiar preventiv vor fi acceptate de Trezorerie la plata doar daca Curtea de Conturi constata ca refuzul de viza nu este intemeiat.

Astfel, Executivul a hotarat modificarea OG 119/1999 privind controlul intern si cel financiar preventiv, in cadrul unei sedinte extraordinare a Executivului, in cadrul careia modificarea OG 119 a fost singurul act normativ de pe ordinea de zi.

In urma deciziei, Curtea de Conturi devine mediator intre Ministerul Finantelor si orice alt ordonator principal de credite.


MFP trebuie sa plateasca CSM, in termen de o zi, peste 350.000 de lei


Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa oblige Ministerul Finantelor Publice la plata a 353.042 lei catre Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentand drepturi salariale. Decizia Curtii de Apel Bucuresti trebuie pusa in aplicare de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de o zi, fiind executorie, dar nu definitiva.

CSM a comunicat, pentru NewsIn, ca membrii Consiliului nu si-au incasat drepturile salariale, inclusiv sporul de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, aferente lunii iunie. CSM nu a precizat motivul pentru care nu s-au ridicat salariile pe data de 10 iulie, insa surse din magistratura spun ca situatia ar fi similara celei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde magistratii au refuzat sa isi ridice salariile fara sporul de stres de 50%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.