Aproape 40% din comisioanele incasate de bancile din Romania provin din utilizarea cardului la bancomat. Obisnuinta romanului de a plati cu numerar se simte in veniturile bancilor. Cele mai multe comisioane vin din retragerea de bani de la bancomate.

Romanii sunt campioni la platit comisioane pentru retragerile de numerar de la bancomat. In timp ce populatia altor state europene isi plateste cumparaturile direct prin card la comerciant, romanii nu se dezvata de plata cu numerar.

Aproape 40% din comisioanele incasate de bancile din Romania provin din retragerile de numerar de la bancomat, potrivit Raportului World Retail Banking, realizat de Capgemini, UniCredit si European financial management & marketing association (Efma).

Acesta este cel mai inalt nivel inregistrat in statele europene, excluzand zona euro, si mai este atins doar in Slovacia. O alta cota de 32% din comisioanele incasate de bancile din Romania provine din efectuarea platilor prin cecuri, cu carduri de credit si de debit si prin serviciul debit direct, iar 28% din acestea au ca sursa administrarea conturilor (conturi curente, servicii de online banking si tranzactii prin telefon).

Doar 1% din comisioane sunt incasate de bancile de pe piata romaneasca din alte surse. In alte state din Europa Centrala si de Est, precum Polonia, Croatia si Cehia, cea mai mare pondere a comisioanelor incasate de banci, de peste 40% din total, provine din efectuarea platilor. In Slovacia, 46% din veniturile bancilor din comisioane provin din administrarea conturilor si doar 14% din plati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.