Presedintele Agricola Bacau, Grigore Horoi, a declarat miercuri ca, prin imbunatatirea confortului gainilor, conform normelor europene ce ar trebui aplicate in Romania incepand cu 2012, pretul oualor ar putea creste cu 10-12%, situatie in care "doar gaina ar fi mai fericita".

Prezent la audierile din Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, presedintele Agricola Bacau a subliniat ca imbunatatirea sistemului de custi pentru gaini ar avantaja doar animalele, produsul final si consumatorul neobtinand niciun beneficiu, informeaza NewsIn.

"Sunt demersuri ale organizatiilor de protectie a animalelor pentru imbunatatirea confortului si bunastarii animalelor. Vreau sa stie consumatorii ca aceste demersuri aduc beneficii animalelor, dar trebuie sa se pregateasca sa suporte efectele acestor beneficii. Un calcul - nu foarte riguros - arata ca implementarea sistemului de custi imbunatatite, de dupa 2012, ar creste ponderea amortizarii in costul produsului de la 8-10%, la peste 20%. Trebuie sa ne asteptam ca, pe produsul ou, sa platim, dupa 2012, un pret, mai mare cu cel putin 10-12%", i-a avertizat Horoi pe consumatori.

El a adaugat ca bunastarea gainii ii va costa pe consumatori. "Va fi gaina mai fericita, dar contra unui cost. Sunt persoane interesate sa iasa din anonimat, dar cu riscul de a intra in ridicol. Sa recomanzi sa te hranesti ca strabunicii, in anul 2010, cand populatia a crescut intampla(tor la 6,7 miliarde de oameni, mi se pare lipsit de sens. Mult mai, interesant si util ar fi sa ne consumam energiile pentru a gasi surse de hrana pentru populatie", a comentat presedintele Agricola Bacau. El a mai spus ca industria, in ansamblul ei, "este intr-o reala dificultate", in conditiile in care au incetat subventiile din acest an.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Corneliu Ceica, a aratat ca, in prezent, Romania a obtinut o derogare de la imbunatatirea custilor pentru gaini pana la 1 ianuarie 2012, insa ca se doreste o noua prelungire, statul roman alaturandu-se cererii Poloniei in acest sens. "Alte state au beneficiat de o perioada mult mai lunga de aceste derogari", a subliniat Ceica.

Presedintele UCPR, Ilie Van, a explicat la randul sau ca normele ce ar trebui aplicate incepand cu 2012 presupun marirea spatiului custilor si adaugarea unui cuibar si a unei stinghii.

Pe de alta parte, Ilie Van a explicat ca nu exista nicio diferenta intre compozitia chimica a oului din sistemul la cusca si cel din celelalte sisteme. Potrivit acestuia, culoarea galbenusului este data de pigmentul natural betacaroten, care se gaseste in porumb sau in faina de lucerna. "Sunt ferme care nu folosesc porumb, ci grau sau orz si atunci pigmentul e mai deschis la culoare", a explicat presedintele UCPR. El a adaugat ca, in lume, producatorii extrag acest pigment natural, il introduc in furaj si coloreaza galbenusul.

"Pigmentul nu modifica compozitia chimica a oului. Din pacate, Romania nu foloseste acest sistem, nu pentru ca n-ar fi interesant sa modifici aspectul oului, dar n-avem bani. S-ar putea ca in timp s-ar putea sa ajungem la concluzia sa folosim", a mai spus Ilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.