O treime dintre romani se asteapta anul acesta sa fie afectati de reduceri de personal in compania in care lucreaza, conform celui mai recent sondaj online propus de site-ul de recrutare Myjob. Acest lucru nu este de mirare avand in vedere ca in 2008 Romania avea cei mai multi angajati cu risc de intrare sub pragul de saracie din Uniunea Europeana, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, 33.28% dintre romani se asteapta ca in 2010 sa ramana fara loc de munca, 12,03% se asteapta la o reducere de salariu, in timp ce 11,19% dintre angajatii participanti la sondajul Myjob afirma ca in mod cert compania lor nu va mai face recrutari de personal.

Usor mai optimisti sunt cei care considera ca in 2010 vor beneficia de cresteri salariale doar angajatii ce realizeaza performanta in companie (17,48%), in timp ce un sfert dintre participantii la sondaj (26,02%) considera ca in piata muncii se va mentine tendinta de a efectua inca angajari, insa cu salarii mult mai mici.

Sondajul a fost realizat online la nivel national, in intervalul 5-18 ianuarie 2010, pe un esantion reprezentativ de 3708 de respondenti. Dintre acestia, cei mai multi sunt barbati (62%), iar grupa de varsta majoritara este cea intre 21 si 30 de ani (47%). 43% dintre participantii la sondaj au studii superioare, iar 9% detin si o diploma de masterat. Mai mult de un sfert dintre respondenti (28%) sunt din Bucuresti.


Romania - tara cu cei mai multi angajati cu risc de intrare sub pragul de saracie in 2008

Si daca situatia nu era deja destul de sumbra, noile statistici publicate luni de Eurostat dau si mai multe motive de ingrijorare. Astfel, in 2008, cea mai ridicata rata a riscului de saracie pentru angajatii din Uniunea Europeana a fost inregistrata in Romania, 17%, in timp ce media in UE era de numai 8%.

Totodata, Romania avea in 2008 cel mai mare risc de expunere a copiilor sub 17 ani la saracie din Uniunea Europeana, de 33%, fata de o medie de 20% pe ansamblul UE, precum si al doilea risc de intrare in saracie a populatiei in ansamblu.

Astfel, potrivit datelor biroului european de statistica, 23% dintre romani erau afectati de lipsuri materiale, fata de o medie de 17% pe ansamblul Uniunii Europene. Eurostat precizeaza ca riscul de saracie este un indicator relativ, iar criteriile de stabilire a pragului saraciei variaza semnificativ de la o tara la alta.

In 20 din cele 27 de state membre, rata riscului de saracie pentru copiii sub 17 ani era mai mare decat pe ansamblul populatiei. Dupa Romania, unde aproape o treime din copii erau expusi acestui risc, s-a situat Bulgaria, cu 26%, la polul opus situandu-se Danemarca, cu o rata de risc de 9%, informeaza NewsIn.

Varstnicii de cel putin 65 ani reprezinta categoria cu cel mai mare risc de intrare in saracie. In Romania, rata riscului pentru acestia este de 26%, in timp ce in UE rata medie este de 19%, iar cea mai mare rata a fost inregistrata in Letonia (51%).

Jumatate din populatia Romaniei nu beneficia de bunuri materiale elementare in 2008

Jumatate din populatia Romaniei nu beneficia de diverse bunuri materiale esentiale in 2008, putin sub nivelul din Bulgaria, de 51%. Acestia nu aveau posibilitatea sa faca fata unor cheltuieli neasteptate, sa plateasca un concediu de o saptamana, sa ramburseze credite, nu aveau posibilitatea sa puna pe masa cel putin un fel de mancare cu carne la doua zile, nu-si puteau mentine un grad de caldura adecvat in locuinta, nu aveau o masina de spalat, un televizor color, un telefon sau o masina.

Media in UE era de 17%. Cele mai mici rate ale lipsurilor materiale erau inregistrate in Luxemburg (4%), precum si in Olanda si Suedia (cu cate 5%).

In Romania, in 2008, peste trei sferturi (76%) din populatie nu-si permitea un concediu de o saptamana in afara casei, aproape jumatate (49%) nu aveau o masina, un sfert nu puteau sa-si asigure caldura necesara in locuinte, iar 19% nu puteau asigura un meniu cu carne sau echivalent pentru vegetarieni la fiecare doua zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.