Fondul Monetar International a anuntat, joi, intr-un comunicat, ca va trimite la Bucuresti o misiune in perioada 28 octombrie-9 noiembrie pentru a initia discutii cu autoritatile romane privind a doua evaluare a acordului stand-by, ca raspuns la solicitarea presedintelui Romaniei.
Echipa FMI s-a razgandit si a hotarat sa vina in Romania la sfarsitul lunii octombrie pentru a realiza a doua evaluare asupra acordului de finantare pe care l-a incheiat cu tara noastra, au declarat, pentru Wall-Street, surse apropiate negocierilor, desi, in urma cu o saptamana, anunta ca amana vizita pana la formarea unui nou guvern. La acel moment, reprezentantii Fondului au declarat ca urmaresc "cu atentie" evolutia situatiei politice din Romania si "nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by negociat cu aceasta sau o schimbare a politicii". "Programele FMI sustin politicile economice sanatoase ale tarilor partenere, nu un guvern sau partid politic in special", declarau oficialii FMI la acea data.

"Ca raspuns la cererea formulata de catre presedintele Romaniei (Traian Basescu, n.r.), FMI va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie-9 noiembrie", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit NewsIn.

El a afirmat ca "pe fondul evolutiilor politice in desfasurare, misiunea va initia discutii cu autoritatile privind a doua evaluare din cadrul acordului de tip stand-by, dar o vizita ulterioara ar putea fi necesara pentru a continua discutiile dupa formarea unui nou guvern".

Totodata, Franks subliniaza ca vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu a unor echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"In timpul acestei vizite, misiunea FMI va evalua performantele economice recente ale tari si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru anul viitor, precum si masurile de politici economice si reforme structurale de care este nevoie pentru a atinge aceste tinte", se mai mentioneaza in comunicatul de presa al FMI.

Misiunea Fondului se va intalni de asemenea cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si cu reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, urmand ca la finalul vizitei sa anunte concluziile.

"Incheierea cu succes a celei de-a doua evaluari va necesita un angajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa prevada un deficit de maximum 5,9% din PIB. Dupa ce s-a ajuns la intelegeri pentru politicile fiscale si macroeconomice esentiale pentru derularea programului, boardul executiv al FMI se va reuni pentru a analiza raportul de evaluare, de care depinde livrarea unei transe de 1,409 miliarde DST (1,5 miliarde euro)", precizeaza Franks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.