Cel mai bogat roman vede ca o oportunitate de a aduce bani la buget vanzarea in sistem lease-back a cladirilor statului, fiind dispus sa preia cladirea Guvernului. Fostul sef al Rompetrol are planuri mari si nu tolereaza cuvantul "pierderi".
Intr-un interviu publicat marti de Money.ro, fostul sef al Rompetrol marturiseste insa ca are in prezent senzatia inutilitatii, din punctul de vedere al asteptarilor sale vizavi de reactia Guvernului in fata crizei economice.

"Am si eu senzatia inutilitatii, marturisesc. Scriu despre criza de vreo 25 de saptamani, si am senzatia ca in ceea ce ii priveste pe decidenti, scriu degeaba. Si am pretentia ca e logic ce spun. Am insa satisfactia ca unele dintre ele au intrat in dezbaterea publica. De exemplu faptul ca Guvernul se imprumuta de 50 de milioane de euro pe zi, am scris si am vazut dupa aceea ca a fost preluat si a dat chiar drumul la dezbateri. Sau masuri dintre cele pe care le-am propus, legate in primul rand de stimularea fiscala a cresterii economice, le-am vazut preluate de diverse partide, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Dar atata vreme cat nu se intampla nimic, e o fraza pe care am scris-o tot intr-un editorial. Orice decizie e mai buna decat nicio decizie. Or, decidentii nostri nu fac nimic".

Referitor la masurile pe care le-ar lua in calitate de prim-ministru, Dinu Patriciu a declarat: "As reduce imediat fiscalitatea, si aici determinarile privind nivelul ei sunt legate doar de competitia externa, cu celelalte tari din jur, restul sunt tehnicalitati. Nu poti sa ai 16% cota unica atunci cand o tara ca Bulgaria are una de 10%. Cu siguranta pierzi bani la buget. Micsoarea fiscalitatii directe inseamna nimic altceva decat cresterea bazei de impozitare. Deci nu se pierd venituri, ci dimpotriva s-ar putea sa creasca, iar daca stii sa faci marketingul adecvat, cresc cu siguranta. Apoi as micsora TVA-ul si as legifera ca statul sa plateasca penalitati egale cu contribuabilul, in cazul neachitarii la termen a sumelor datorate, trebuie sa fie reciproc. Daca ma pui sa platesc 36% pe an, plateste si tu 36% pe an, daca iti convine, sau micsoreaza-le pe amandoua la 12% pe an, sau 9% pe an, si in felul asta vor intra fortat bani in economie. TVA-ul l-as micsora la 15%, asa cum de altfel Comisia Europeana a propus. As introduce bancile in circuitul de plata a obligatiilor fiscale, adica as accepta la plata si instrumente bancare, in asa fel incat sa fluidizez circulatia banilor in economie, si sa interesez bancile in plata fiscala. As stimula plata impozitelor prin premierea celor care platesc la timp, sau anticipat. Dar nu cel care si-a platit timp de trei ani toate obligatiile fiscale beneficiaza de reducere de 5% (masura luata de Guvern -n.red.), asta e de ras. Ci luna de luna, daca imi platesti la timp, iti reduc 5%. Daca imi platesti cu 30 de zile mai devreme, iti reduc 10%. Banul primit inainte de termen are o valoare prezenta, si nu o valoare viitoare. Daca faci socoteala la nenorocirea care ne inconjoara astazi, aceasta valoare prezenta a banului pe care il incasezi astazi, e foarte mare".

Intrebat daca ar achizitiona vreo cladire a statului roman, in contextul solutiei propuse chiar de el pentru atragerea de bani la bugetul statului - vanzarea in sistem lease-back a cladirilor statului, Patriciu a replicat: "Cu siguranta as achizitiona. As cumpara cladirea Guvernului. (Pretul, n.red.) nu depinde mine. Depinde de Guvern. Cat ar vrea sa plateasca in urmatorii 20 de ani ca si chirie. Nu stiu sa va spun cat as da pentru ca trebuie sa fac o socoteala, cati bani bag in reparatii. Nu va vorbesc din teorie, va vorbesc din practica si va spun ca in domeniul asta exista sume enorme, de ordinul zecilor de miliarde, astazi in lume, pentru astfel de proprietati", a incheiat Dinu Patriciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.