O abatere a politicilor economice aplicate in Romania de la obiectivele asumate prin acordul cu FMI ar face pietele si mai irascibile decat pana in prezent si ar reprezenta un mare pericol pentru stabilitatea cursului de schimb, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la o contractie a economiei cu 4%, reprezinta o problema de finantare mult mai mare decat un deficit de 2% din PIB, la o prognoza de crestere economica de 2,5%. Tocmai acesta a fost un argument foarte puternic in favoarea acordului cu FMI. Sustenabilitatea depinde de felul in care responsabilitatea pentru masurile necesare va fi asumata pana la capat", a spus Croitoru, citat de NewsIn.

El a subliniat ca, "in masura in care politicile se vor abate de la cele asumate, pietele ar putea deveni si mai irascibile".

"O astfel de abatere ar reprezenta un mare pericol pentru stabilitatea cursului de schimb", a completat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus ca un cadru bugetar pe 3-4 ani ar permite o mai buna corelare a politicii fiscale cu politica monetara.

"Presedintele Bancii Centrale Europene, Trichet, a vorbit despre 3 atuuri ale zonei euro in depasirea crizei: moneda unica, un cadru de politici economice angajate in sensul asigurarii stabilitatii si deschiderea comerciala foarte mare. Singurul incorporat si in raspunsul Romaniei la criza, ceea ce incearca si ministrul finantelor sa faca, este un cadru de proiectie bugetara pe termen mediu, pe 3-4 ani, care ar permite o buna corelare cu politica monetara", a afirmat Croitoru.

Conform Wall-Street, Lucian Croitoru a mai declarat ca, deficitul de cont curent se va corecta in 2009 pana la 8% din PIB, posibil chiar 7%, iar un deficit bugetar de 4,6% din PIB inseamna ca sarcina de restrangere a acestuia revine tot sectorului privat.

"O ajustare a deficitului de cont curent la 8% din PIB in acest an, estimarea mea este chiar de 7% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB inseamna ca sarcina revine tot sectorului privat", a afirmat Croitoru.

El a amintit ca, in 2008, deficitul de cont curent s-a redus la 12,2% din PIB fata de aproape 14% in 2007, doar prin efortul sectorului privat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.