Companiile farmaceutice anticipeaza cresteri sub 10% in 2009. Criza va bloca investitiile pentru extinderi.

Piata romaneasca a medicamentelor nu va fi puternic afectata de criza financiara internationala, deoarece statul acopera o mare parte din cheltuielile pentru sanatate. Totusi, companiile din domeniu estimeaza pentru acest an incetinirea cresterii pietei medicamentelor la un nivel mai mic de 10% si blocarea investitiilor pentru extinderi.

Anul trecut statul a avut un buget care acoperea o factura totala de medicamente compensate si gratuite in valoare de trei miliarde lei (831 milioane euro), la care se adauga inca 1,82 miliarde lei (494 milioane euro), sume destinate sustinerii bolnavilor cronici. Doar medicamentele compensate au acoperit aproape jumatate (45,5%) din totalul estimat de 1,82 miliarde euro al medicamentelor vandute prin farmacii.

"Sectorul farmaceutic va fi mai putin afectat de conditiile economice actuale decat alte sectoare precum cel financiar, imobiliar sau industria auto. Va exista insa o presiune constanta asupra marjelor de profit", ne-a declarat Robert Popescu, directorul interimar al companiei farmaceutice A&D Pharma, care detine pe piata autohtona lantul de farmacii Sensiblu. Ideea este sustinuta si de Malvinder Singh, seful Ranbaxy Laboratories, companie care a preluat in anul 2006 fabrica de medicamente Terapia Cluj-Napoca. Singh spune ca, in aceasta perioada de criza internationala, sectorul farmaceutic va fi totusi mai putin afectat. "Ca si alte sectoare economice, domeniul farmaceutic nu este complet imun la criza economica internationala, insa impactul va fi mai putin sever. Cel mai probabil, vom vedea cresteri de o singura cifra a pietei farmaceutice in anul 2009", a spus Singh.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.