Romania va avea gaze pentru inca aproximativ 100 de zile, iar populatia nu va fi afectata de oprirea gazelor naturale de catre Rusia, principalii afectati fiind marii consumatori, a declarat miercuri pentru NewsIn, directorul Romgaz, Francisc Toth.

"Oamenii nu trebuie sa isi faca probleme, pentru ca Romania are gaze pentru inca circa 100 de zile, perioada in care, practic, s-ar iesi din iarna. Din cei 60 milioane metri cubi de gaz pe zi cat consuma Romania, consumul populatiei este de 34 milioane metri cubi", a spus Toth.

Directorul Romgaz sustine ca dupa inchiderea conductei de la Mediesu Aurit, Romania trebuie sa treaca la planul B. "Pentru fiecare etapa a acestei probleme exista un plan foarte clar. In acest moment, noi suntem in situatia de a pune in aplicare planul B. Adica, vom limita furnizarea catre marii consumatori, iar CET-urile care au posibilitatea, vor trece pe pacura", sustine Francisc Toth.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, miercuri, ca la ora 8.53 a fost sistata livrarea gazelor prin statia Mediesu Aurit, din Satu Mare, prin care intrau 2,5 milioane metri cubi gaze pe zi si se va trece la scenariul stabilit pentru aceasta situatie. Marti, Ministerul Economiei a anuntat livrarile de gaze rusesti au fost sistate prin statia Iasccea 2, din Tulcea, si, prin urmare, statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct era de 4,7 milioane mc/zi.

Premierul Emil Boc a dat asigurari, marti, ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.

Rusia a incetat complet miercuri tranzitul de gaz destinat Europei pe teritoriul ucrainean.

Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria si Cehia anuntasera ca aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprita in totalitate. Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania. Romania inregistrase marti o scadere cu 75% a volumului de gaz livrat de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.