Business 26 Mai 2008 02:47
Cresterea pretului petrolului va avea, inevitabil, un dublu impact, caci va produce recesiune si inflatie la nivelul globului, a avertizat ieri guvernatorul Mugur Isarescu in timpul reuniunii de la Bucuresti a Clubului de la Roma. In opinia guvernatorului, nu este de dorit nici sa se ajunga la stagflatie, pe care o defineste ca fiind "o combinatie extrem de nefericita intre stagnarea economica, poate chiar recesiune, cu inflatie ridicata".

"Bineinteles ca majorarea unui pret de baza, care invarte intreaga economie moderna, va avea un impact asupra nivelului general al preturilor. Nu avem o comensurare clara, asa cum nu stim acum cu claritate pana unde se va duce nivelul pretului titeiului pe plan mondial. Dar stim un lucru: impactul inflationist este deja aici si este aproape inevitabila incetinirea cresterii economice", a spus guvernatorul bancii centrale, care este membru al Clubului de la Roma si presedintele Asociatiei din Romania al acestuia.

Martin Lees, secretarul general al Clubului de la Roma, a avertizat ca scumpirea titeiului va avea impact asupra tuturor preturilor alimentelor. El estimeaza ca s-a ajuns la maximul productiei de petrol, intrucat nu s-au descoperit noi zacaminte in ultimii 10 ani in acelasi ritm in care se gaseau in trecut. Previziunile cele mai optimiste, spune Lees, "arata ca pana in 2030 productia de titei va atinge 140 milioane de barili pe zi, insa Departamentul de Energie din SUA estimeaza o productie de 120 milioane barili, dar cele mai mari companii petroliere din lume cred ca nu se va ajunge la aceasta cifra, ci se va produce mai putin". Lees estimeaza ca in viitor presiunea cererii asupra ofertei va fi foarte mare, iar economiile tarilor dezvoltate utilizeaza petrolul intr-o masura mai mica, in timp ce statele mai sarace nu au reusit acest lucru. Lees a admis ca pretul titeiului nu depinde doar de cerere si oferta, ci si de speculatiile bursiere. "Daca este adevarat ca 40% din cresterea cotatiilor de datoreaza speculatiilor prin contracte forward (la termen), inseamna ca nu poate sa scada, asa cum a crescut, deci nimeni nu poate previziona ce se va intampla."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.