Pentru romani, cardul de debit - care acopera cheltuieli ce depasesc salariul lunar (overdraft) - trece drept card de credit, deoarece uneori sumele extrase sunt mai mari decat limitele unui card de credit, potrivit unui studiu prezentat de ING Bank.

Unul din trei romani foloseste cardul pentru orice fel de cumparaturi, in timp ce unul din cinci romani utilizeaza astfel de instrumente pentru plata facturilor.

Cardul a ramas un instrument pentru scoaterea banilor din salarii de la bancomate pentru trei sferturi (78%) dintre posesori. Din cauza informatiilor putine pe care le detin despre carduri, o treime dintre romani scot bani de doua-trei ori pe luna, de teama comisioanelor pe care le considera mari. Doar 3% din posesorii de carduri de credit si 7% din detinatorii cardului cu descoperire de cont le folosesc zilnic.

Potrivit Romania Libera, un sfert din posesorii de carduri le folosesc la plata directa in magazinele dotate cu POS-uri. 24% dintre romani cumpara alimente cu cardul, 18% platesc facturile prin card. Foarte putini (4%) achita nota de plata la restaurant prin card si doar 7% fac plinul de benzina cu cardul. Cardul este folosit de 6% dintre posesori in calatorii, iar 3% dintre romani il utilizeaza la reincarcarea cartelelor telefonice (3%).

Directorul Diviziei Carduri a ING Bank, Adrian Apolzan declara ca „78% din utilizarile de carduri se realizeaza pentru retragere de numerar, ceea ce inseamna ca nici comportamentul consumatorului nu a evoluat si nici reteaua de acceptare a cardurilor la cumparaturi nu este destul de dezvoltata“, citeaza Gardianul.

Tehnologia „PayPass" vine pe piata romaneasca
Responsabilii estimeaza ca perceptia romanilor se va schimba in urmatorii ani. Deasemenea, pietele interne se pregatesc sa primeasca tehnologia 'paypass'. Oficialii Mastercard sustin ca sistemul permite efectuarea platilor cu cardul, fara a fi necesara existenta unui contact fizic intre card si terminal.

„Implementarea solutiei PayPass in Romania este una dintre prioritatile noastre. Am inceput discutiile cu bancile, insa nu ma pot pronunta asupra unui termen", spune Denisa Mateescu, directorul general al Mastercard Europe pentru Romania si Balcani.

Adevarul informeaza ca tehnologia este disponibila deja, in peste 30 de state la nivel mondial, fiind utilizata pentru efectuarea unor plati de valoarea mica (echivalentul a cel mult 25 de dolari). Unul dintre avantajele PayPass este reducerea timpului necesar efectuarii unei tranzactii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.