Furnizorii de gaze naturale fac presiuni pentru inca o majorare a preturilor pentru utilizatorul casnic.

De la o luna la alta, furnizorii de gaze naturale solicita organismului de reglementare in domeniu majorarea pretului. Nici nu a inceput bine luna in care consumatorii au simtit majorarea precedenta a pretului la utilitati, ca furnizorii au inceput negocierile pentru un nou val de scumpiri. Precedenta scumpire a fost un argument pentru producatorii de alimente sa scumpeasca produsele si cauza invocata pentru inchiderea unor fabrici de ingrasaminte, care foloseau gazul natural in cantitati mari.

Cere si ti se va da
Desi, la ultima majorare a pretului la gazele naturale, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE) spunea ca acesta nu va mai creste in trimestrul doi, ne putem astepta la o noua scumpire de la 1 aprilie. Reprezentantii Distrigaz Sud au spus ca tariful la gaze ar trebui sa creasca cu o marja cuprinsa intre 8% si 12%. Ultima majorare a avut loc pe 1 februarie, cand preturile au crescut cu 8,5%, tot in urma solicitarii venite din partea furnizorilor.

Atunci si producatorii interni (Petrom si Romgaz) au crescut pretul cu 1,5%. Gazele costa acum 989,55 lei/1.000 metri cubi la Distrigaz Sud si 983,10 lei/1.000 metri cubi la E.ON Gaz. „Am aflat de solicitarea Distrigaz Sud, dar ANRE nu a luat, deocamdata, nicio decizie privind aceasta majorare", ne-a spus Gabriel Sarbu, director pentru preturi si tarife la gaze din ANRE. El a adaugat ca si E.ON a cerut o crestere cu peste 10% a pretului la gazele naturale furnizate populatiei, incepand cu trimestrul doi, dar ca o pozitie definitiva va fi luata la sfarsitul lunii.

„Ei (Distrigaz Sud si E.ON - n.r.) au dreptul sa ceara ce le-ar trebui", a afirmat Sarbu. Pe de alta parte, reprezentantul reglementatorului pe piata gazelor da si dreptate furnizorilor care cer tarife mai mari: „La inceputul anului am spus ca nu vom mai majora preturile in trimestrul doi, dar ANRE nu poate stopa cresterea cotatiilor internationale la petrol si ale pretului gazelor de import".

Motivele cererii
Marc Hirt, directorul comercial al Distrigaz Sud, a spus ca tariful gazelor din import va creste, fiind determinat de o majorare a cotatiei internationale a petrolului si de deprecierea leului in raport cu dolarul. „Tariful gazelor din import poate creste la 420 de dolari/1.000 de metri cubi fata de nivelul actual de 370 de dolari", a spus Hirt, amintind ca majorarea din primul trimestru a luat in calcul un curs de schimb pentru dolar de 2,36 lei, iar acum acesta este cotat la 2,5 lei. Din totalul gazelor furnizate de Distrigaz, 33% vin de la Gazprom, prin intermediarul Wiee, cu care are contract pana in 2012.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.