Situatia de criza cu care se confrunta industria mobilei din Romania se va solda in urmatoarele luni cu concedierea a 20.000 din totalul de aproape 100.000 de persoane angajate in acest sector.

Din datele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania rezulta ca la 23 de intreprinderi, cu un numar total de 17.000 de angajati, s-a recurs la reduceri de personal care totalizeaza 1.200 de persoane, iar ritmul concedierilor se va dubla in lunile urmatoare.

Ca urmare, exista posibilitatea ca reducerile de personal sa afecteze in total aproape 20.000 de oameni.In opinia membrilor APMR, cresterea exagerata a costurilor materiilor prime, tarifele majorate la utilitati publice, de la 1 aprilie si noile preturi la carburanti au determinat si continua sa determine pierderi irecuperabile producatorilor de mobila, care nu pot transfera aceste scumpiri asupra unui bun pentru care piata este saturata.

Alte masuri variaza de la sistarea integrala a activitatii pe o perioada determinata, cu trimiterea angajatilor in concediu fara plata, la blocarea salariilor sau rezilierea contractelor de export.

Masurile nerentabile duc la prabusirea industriei

In opinia membrilor APMR, toate aceste masuri au devenit nerentabile si duc chiar la falimentul societatilor.In plus, blocarea salariilor la nivelul actual va determina migrarea fortei de munca inalt calificata spre statele UE, proces care va amplifica fenomenul "capsunarilor", suspectat de BNR ca ar fi contribuit la actuala evolutie a cursului de schimb.

In aceste conditii, Romania are toate sansele sa se transforme din mare exportatoare de mobila in mare importatoare, iar exportul de mobila sa fie inlocuit de cel de cherestea si busteni, produse cu un grad mult inferior de valorificare a lemnului.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.