Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, afirma ca exista mai multi potentiali cumparatori pentru Casa de Economii si Consemnatiuni

Autoritatile romane intentioneaza sa lanseze la privatizare Casa de Economii si Consemnatiuni inaintea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca din sistemul bancar romanesc, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, intr-un interviu acordat agentiei de stiri Bloomberg. Guvernul si-a propus sa vanda ambele banci in acest an. "Vrem sa vindem mai intai CEC pentru ca exista mai multi potentiali cumparatori pentru aceasta banca si vrem sa profitam de acest aspect", a explicat Popescu, fara sa ofere detalii privind momentul exact al finalizarii tranzactiei. Ministrul Finantelor a mai spus ca va discuta in luna aprilie cu echipa condusa de JP Morgan, consultantul autoritatilor romane pentru privatizarea CEC, programul privatizarii bancii.

Potrivit Bloomberg, bancile din tarile vest-europene sunt interesate sa cumpere institutii de credit din Romania si Bulgaria inainte de 2007, cand cele doua tari sunt sunt programate sa se integreze in Uniunea Europeana, iar achizitiile vor trebui sa se supuna regulilor UE. Cele doua banci romanesti sunt cele mai mari institutii de credit de vanzare in Europa de Est. Printre bancile straine care si-au manifestat interesul pentru privatizarea CEC se numara institutiile austriece Bank Austria Creditanstalt, Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, cea mai mare institutie de credit din Austria, Rabobank, a treia banca din punct de vedere al marimii din Olanda si OTP Bank, liderul sistemului bancar din Ungaria.

Privatizarea celor doua banci de stat din Romania se afla atat in atentia opiniei publice din tara, dar mai ales in atentia investitorilor straini. Avand in vedere ca, in acest moment, sunt banci straine care si-au manifestat interesul pentru ambele institutii, au existat divergente de opinie cu privire la ordinea scoaterii lor la vanzare de catre autoritatile de la Bucuresti. O analiza din punct de vedere al atractivitatii pentru investitorii straini a privatizarilor bancare, realizata recent de Societatea Academica Romana, inclina balanta in favoarea CEC.

Opinia unanima a expertilor consultati de SAR este ca, pentru eventualii investitori, CEC este, in acest moment, mai atractiva decat BCR, iar daca Guvernul este hotarat sa o vanda, aceasta operatiune se poate realiza in 2005. Exista si opinii potrivit carora, daca BCR ar fi privatizata prima, s-ar crea o competitie mult mai mare pentru CEC, lucru ce ar conduce la cresterea pretului pe care investitorul strategic ar fi dispus sa-l plateasca. Insa trebuie sa se tina cont si de faptul ca in acest moment CEC are o cota de piata de aproximativ 6% iar BCR de putin peste 26%.

Astfel, este posibil ca, in cazul in care se decide ca BCR sa fie vanduta ultima, concurenta sa creasca si implicit ar creste si pretul pe care l-ar putea obtine statul roman din privatizarea bancii. In plus, nu este sigur ca toti cei care vor pierde in competitia pentru BCR se vor indrepta automat spre CEC.

CEC este cea mai veche institutie bancara din Romania si detine cea mai mare retea de unitati in intreaga tara. In 2004, banca a obtinut un profit net de 589 de miliarde de lei, reprezentand un plus de 32% fata de rezultatul consemnat in 2003. In acelasi timp, activele bancii s-au majorat cu 28% ajungand la o valoare de aproximativ 52.000 de miliarde de lei (circa 1,4 miliarde euro).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.