Preturile la locuintele din unele cartiere ale Capitalei au crescut chiar si de 15 ori incepand din 1999, cand se putea achizitiona un apartament de doua camere cu echivalentul a 5.500 de euro, intr-o zona buna a orasului.

Profituri de 1.500% la apartamentele din Capitala in ultimii opt ani Exemplul cel mai elocvent in acest caz il reprezinta zona Vitan. Aparitia primului mall din Bucuresti in decembrie 1999 a determinat cresterea spectaculoasa a preturilor apartamentelor din zona. Astfel, daca la data lansarii centrului comercial puteai achizitiona un apartament cu doua camere la pretul de 5.500 de euro, in prezent aceeasi locuinta poate fi cumparata cu 85.000 de euro, se arata intr-un studiu intocmit de Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Dinamica preturilor a implicat totodata si o miscare demografica. Zona, prin facilitatile comerciale, a atras astfel, o populatie cu venituri mai mari, fortand vechii locatarii sa se indrepte spre cartierele periferice, mai ieftine totodata.

Pretul terenurilor situate in apropierea Mall-ului a crescut si el de la 25-80 Euro/mp in 2002 pana la 500-1.500 Euro/mp in prezent, intreaga zona Vitan fiind extrem de atractiva pentru developerii de proiecte rezidentiale. Trei noi ansambluri rezidentiale - Vitan Platinum Towers, New Town Residence si Incity Residence, totalizand aproximativ 1.420 de apartamente - vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2008, la un cost ce variaza in acest moment intre 1.000 si 1.500 Euro/mp.

Analizand evolutia preturilor din zona Vitan in comparatie cu un alt cartier al Capitalei, Drumul Taberei, se poate oberva ca in primul caz avem de a face cu cresteri de pana la 15 ori, in timp ce pentru Drumul Taberei, cresterile preturilor au fost de 10 ori.

Mai mult, dezvoltarea imobiliara a Capitalei din ultimii ani determina schimbari si la nivel demografic. Procesul este cunoscut in intreaga lume sub numele de gentrificare si presupune ocuparea de catre populatia instarita, cu un statut social ridicat, a zonelor aglomerate, locuite de persoane cu venituri mai scazute sau a cartierelor muncitoresti si dislocarea vechilor rezidenti.

"In plan local, lipsa tot mai acuta din ultimii ani a ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei a determinat dezvoltatorii sa se reorienteze catre alte zone ale Bucurestiului. In acest context, poate cea mai dinamica directie a gentrificarii urbane se refera la ridicarea in timp a unor zone semicentrale, care au cunoscut un avant puternic datorita unor noi proiecte amplasate in perimetrul respectiv", arata Catalin Secareanu, Manager al Departamentului Offices & Retail din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.