Costurile leasingului ar putea scadea dupa aderare. La noua luni, piata a depasit valoarea din 2005. Societatile de profil au atras atentia bancilor straine

Dupa noua luni, piata finantarilor in leasing a atins o valoare mai mare cu 330 milioane euro comparativ cu intreg anul 2005. Aceasta nu este insa singura noutate avand in vedere ca, pe ansamblul acestui an, piata a trecut prin schimbari destul de importante. Aflat inca la un nivel redus, leasingul imobiliar a avut, in 2006, cea mai spectaculoasa crestere printre categoriile de bunuri finantate.

De asemenea, ca efect al masurilor BNR, leasingul operational a intrat pe o panta ascendenta care, potrivit reprezentantilor companiilor de specialitate, va fi urmata si dupa aderarea la Uniunea Europeana.
In privinta costurilor postaderare, reprezentantii celor doua societati reprezentative (ASLR si ALB) apreciaza ca anul 2007 ar putea veni cu o usoara ieftinire a finantarilor in sistem leasing. Tot in 2007, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania si Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare ar putea fuziona intr-o entitate reprezentativa pentru intreaga piata. Prin intermediul acelorasi societati de leasing, grupuri bancare importante si-au facut, in 2007, debutul pe piata autohtona a serviciilor financiar-bancare. Printre ele, GE Money si KBC.

Vanati de grupurile bancare straine

Dupa privatizarea BCR, cu exceptia CEC, bancile romanesti au renuntat la eticheta cu "de vanzare". Totusi, piata romaneasca a serviciilor financiar-bancare este in crestere si, mai mult, datorita gradului inca redus de dezvoltare, prezinta un potential substantial. Astfel ca piata romaneasca a atras atentia marilor grupuri financiare care, pe ansamblul anului 2006, au achizitionat in Romania companii ce activeaza pe sectorul IFN. Printre ele si societati de leasing.

GE Money a finalizat in octombrie achizitionarea pachetelor de actiuni detinute de RAEF in cadrul celor trei companii, respectiv 80% la Ralfi SA, 78% la Leasemart Holding BV si 60% la Domenia Credit SA. Motoractive Leasing se adreseaza in principal segmentului corporatist care reprezinta circa 70% din total portofoliu. In primele opt luni ale anului 2006, compania a inregistrat o crestere de 75% fata de aceeasi perioada a lui 2005. Profitul net inregistrat a fost de 3,3 milioane euro. KBC si Romstal Imex au ajuns la un acord prin care KBC va achizitiona pachetul majoritar de actiuni in cadrul Romstal Leasing, anunta un comunicat al companiei de leasing. Valoarea tranzactiei atinge 70 de milioane de euro. Cele doua parti intentioneaza sa finalizeze tranzactia in primul trimestru al anului 2007.

Noua luni cat un an intreg

Piata de leasing a consemnat in primele noua luni o valoare a bunurilor finantate de 2,33 miliarde euro, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui studiu al ALB. Valoarea depaseste rezultatele obtinute pe ansamblul anului 2005 (2,015 miliarde euro). Companiile subsidiare bancilor au avut o cota de piata cumulata de 61,5%, iar firmele de leasing detinute de producatori sau dealeri auto au avut o pondere de 24,8%. Societatile de leasing independente au finantat 13,7% din valoarea totala a bunurilor.

Autovehiculele continua sa detina cea mai mare pondere in structura achizitiilor in leasing, cu peste trei sferturi din total, in timp ce leasingul pentru echipamente industriale reprezinta circa o cincime, iar leasingul imobiliar putin peste 4%. Membrii ALB au incheiat in primele trei trimestre 43.288 de contracte de leasing, cu o valoare totala de 1,28 miliarde euro, in crestere cu circa 97% fata de perioada similara din 2005. Dupa primele noua luni, valoarea contractelor incheiate de membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania a atins 1,17 miliarde euro, in crestere cu 36,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aderarea ar putea ieftini leasingul

Costurile leasingului ar putea scadea dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ca efect al cresterii concurentei, insa variatia nu va fi semnificativa, intrucat dobanzile si comisioanele sunt la nivelul celor practicate in Europa, considera firmele din domeniu. "Costul produselor de leasing ar putea scadea usor dupa aderare, datorita cresterii numarului de companii finantatoare pe piata nationala, sau ar putea ramane la nivelul din prezent, insa nu vedem schimbari majore pe acest plan", a afirmat vicepresedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, Dan Stoica, intr-o conferinta de presa. El apreciaza ca piata romaneasca de leasing este matura si competitiva si poate face fata concurentei.

Am putea scapa de ultimul loc la leasing imobiliar

Produsele financiare destinate achizitionarii de locuinte nu sunt printre preferatele romanilor. Veniturile reduse, dar si preturile mereu in crestere practicate pe piata imobiliara sunt cele mai importante motive pentru care romanii nu acceseaza astfel de produse financiare. "Romania ocupa ultimul loc din Europa din punct de vedere al ponderii finantarilor imobiliare in leasing, cu un nivel de 0,07%, fata de nivelul maxim de 7%, inregistrat in Italia", a declarat Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare.

Totusi, dupa aderare situatia s-ar putea schimba. Leasingul imobiliar va reprezenta pilonul dezvoltarii industriei de leasing in urmatorii ani, urmand ca societatile finantatoare sa nu se mai bazeze doar pe leasingul auto, spun reprezentantii ALB. Dupa primele noua luni din 2006, ponderea leasingului imobiliar a crescut de aproximativ 3 ori.

Miza pe operational

Normele bancii centrale si integrarea in Uniunea Europeana vor constitui impulsuri importante pentru leasingul operational. In viziunea reprezentantilor companiilor specializate, trendul ascendent al leasingului operational in detrimentul celui financiar se va mentine si in perioada urmatoare. "In contextul dezvoltarii leasingului la nivel european, va fi incurajat leasingul operational, care va avea o proportie tot mai mare", apreciaza presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, Septimiu Postelnicu.

Cealalta asociatie reprezentativa existenta pe piata romaneasca a leasingului are o opinie asemanatoare, cu o motivatie insa diferita. In structura contractelor incheiate de membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, leasingul operational a crescut ca pondere dupa primele sase luni ale anului de la 3% la 5,08%. "Apreciem ca acest fenomen s-a datorat aparitiei Ordonantei 28/2005, Legea Institutiilor Financiare Nebancare, care a determinat ca o serie de societati sa se orienteze catre leasingul operational in detrimentul celui financiar. Este posibil ca aceasta tendinta sa se manifeste si in perioada care urmeaza", explica un comunicat al ASLR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.