De anul viitor, in cazul in care o banca falimenteaza, clientii acesteia vor primi o suma garantata a depozitelor constituite de 20.000 de euro, fata de 15.000 de euro in prezent, au anuntat reprezentantii Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.

Daca in 2004 plafonul de garantare a deponentilor bancari era doar de 3.300 euro, de la anul, romanii vor putea primi, in cazul in care o banca nu-si va mai achita obligatiile fata de clienti, 20.000 euro. Chiar daca, pentru Romania suma de 20.000 euro reprezinta cel mai mare plafon de garantare acordat vreodata, aceasta suma este, totusi, nivelul minim impus de Comisia Europeana, potrivit datelor FGDB.
Potrivit FGBD, la 30 iunie a.c., 99,04% din numarul total al deponentilor la banci aveau depozite garantate integral. Astfel, in situatia ipotetica in care o institutie de credit ar da faliment in cursul acestui an, aproape toti deponentii garantati, persoane fizice sau juridice, ar putea beneficia de compensatii care ar acoperi integral valoarea depozitelor constituite, a declarat Alexandru Matei.

Valoarea totala a depozitelor garantate in lei era, la 30 iunie 2006, de 98,6 miliarde de lei, in crestere cu 41,68% fata de iunie 2005. "In septembrie a.c., 70,6% din depozitele garantate erau concentrate de primele cinci institutii de credit", a afirmat directorul FGBD.

Acesta a adaugat ca, incepand cu anul 2002, Fondul de Garantare este lichidatorul a doua banci intrate in faliment, respectiv Banca Romaneasca de Scont si Banca Turco-Romana. De asemenea, conform Normei 20 impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), FGDB a fost desemnat lichidatorul bancii nou-desfiintate, Nova Bank.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.