Societatea Electrica deruleaza in aceasta perioada un proiect-pilot major in domeniul comunicatiilor. Denumit Power Line Communications (PLC), sistemul utilizeaza o tehnologie de avangarda pentru transmisiile in banda larga.

Avantajul specific al acestui sistem este ca el functioneaza prin intermediul liniilor electrice aeriene de joasa si medie tensiune. Se utilizeaza astfel o infrastructura deja existenta si un suport practic omniprezent atat in interiorul, cat si in afara cladirilor.
Serviciile oferite clientului sunt multiple: distributie de Internet, servicii de telefonie, conexiuni intre PC-uri. Un aspect important este acela ca pentru toate aceste servicii - care functioneaza prin intermediul liniilor electrice - nu este necesara alocarea unui spectru de frecventa, ca in cazul tehnologiilor "wireless". Sistemul PLC faciliteaza un trafic amplu si o viteza foarte ridicata a transmisiilor, iar costurile sunt reduse, comparativ cu servicii similare calitativ, dar bazate pe alte tipuri de tehnologie. Analizand aceste avantaje, Ministerul Economiei si Comertului a avizat doua locatii in cadrul carora filiala Electrica Muntenia Sud experimenteaza tehnologia PLC: un bloc cu 32 de apartamente si o unitate de invatamant cu circa 20-30 de utilizatori. Confirmarea viabilitatii tehnice a solutiei va fi succedata de intocmirea unui plan de afaceri.

De altfel, in prezent, companii de distributie a energiei electrice, renumite pe plan mondial, intreprind cercetari sau ofera deja pe piata servicii comerciale bazate pe aceasta tehnologie: RWE (Germania), Union Fenosa (Spania), ENEL (Italia), EDF (Franta), Scottish Southern Energy (Marea Britanie), Consolidated Edison, Ameren (SUA), Energomegasbit (Rusia).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.