De anul viitor, in mediul rural, numai cine nu va dori nu va primi bani de la UE. De la cultivatorii de griu pina la crescatorii de miei, toti agricultorii pot beneficia de fonduri

Numai in 2007 un miliard de euro vor fi alocati agriculturii si dezvoltarii rurale. Vor fi fonduri pentru toti producatorii agricoli, daca indeplinesc anumite conditii minime. Toate culturile agricole sint eligibile pentru subventii, dar bani de la UE vor veni si pentru cei care impaduresc terenuri sau muncesc pamintul in zone de munte.

De la cei care cultiva de la griu, porumb, sfecla de zahar, vita-de-vie si pina la cei care planteaza tutun sau hamei, toti vor putea beneficia de fonduri europene. Conditia este ca taranii sa lucreze cel putin un hectar de pamint pentru a putea sa solicite bani de la Uniunea Europeana. In plus, platile directe vor fi acordate numai celor care muncesc suprafete formate din parcele de cel putin 0,3 hectare. Trebuie mentionat ca peste 60% dintre fermierii romani detin sub 5 hectare de teren, dar vestea buna este ca banii nu sint destinati proprietarilor de pamint, ci celor care il muncesc.

"Nu trebuie sa fie proprietari, este suficient sa administreze terenul pentru a fi eligibili", a precizat Nicolae Sterghiu, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Sectoarele cu cote in avantaj

Pentru taranii care muncesc pamintul sau cresc animale vor veni de anul viitor de la UE nu mai putin de 440 de milioane de euro care le vor fi acordati drept subventii pe hectar sau pe cap de animal. "Acesti bani vor fi impartiti in functie de suprafata de pamint muncita efectiv. Avind in vedere ca pina acum au fost inregistrate in Registrul Fermelor 9,2 milioane de hectare eligibile, se poate spune ca pentru fiecare hectar se vor acorda in medie 50 de euro", a spus Nicolae Sterghiu.

Sumele vor fi diferite in functie de fiecare cultura, dar acestea nu au fost inca stabilite de autoritati. Oricum, foarte mare atentie este acordata sectoarelor care beneficiaza de cote. Zaharul este unul dintre produsele de interes, astfel incit sfecla va fi la mare pret, pentru ca Romania sa nu piarda cota obtinuta (109.164 de tone de sfecla de zahar, 329.636 de tone de zahar pentru procesare si 9.981 de tone izoglucoza).

In cadrul negocierilor cu UE, oficialii romani au obtinut si o cantitate maxim garantata de tutun brut de 12.312 tone pentru aplicarea sistemului de prime, cote de productie si ajutor acordat grupurilor de producatori. A fost negociata o suprafata maxim garantata de 1.645 de hectare care poate fi cultivata cu nuci si care va fi eligibila pentru plati directe de la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.