Industria IT creste. In liniste cresc si sediile gigantilor din industrie, Microsoft, Yahoo si Google dezvoltandu-si in decursul anilor sedii impresionante. Google a ales o zona asemanatoare unei stepe din California, unde, pe malul raului Columbia, si-a dezvoltat sediul care adaposteste tehnologia care face cautarile pe Internet sa mearga atat de bine. Acum a decis sa il cumpere.

Google Inc., compania care detine cel mai utilizat motor de cautare din lume, a anuntat ca va plati 253,37 milioane de euro pentru a isi cumparara sediul din Mountain View, California. In pachetul care face obiectul acestei tranzactii sunt incluse si alte cladiri conexe si terenuri din imprejurimi pe care Google doreste sa le foloseasca pentru a se extinde, suprafata totala a spatiului fiind de aproximativ 300.000 de metrii patrati. Aditional acestei sume Google va plati municipalitatii orasului impozite lunare in valoare de aproximativ 650.000 de dolari.

Google Borg

Google isi avea sediul in cadrul complexului numit Googleplex din 2003, acesta fiind inchiriat. Initial, sediul companiei americane a fost situat in apropierea unei foste gropi de gunoi, dar dupa schimbarile aduse, a ajuns un templu al tehnologiei unde lucreaza unii din cei mai buni informaticieni din lume. Numarul angajatilor Google se ridica in acest moment la 6.790 de persoane potrivit bilantului financiar al companiei aferent primului trimestru din 2006 iar valoare actiunilor Google a crescut de peste patru ori din momentul listarii initiale.

Compania americana este cunoscuta mai ales din pricina motorului de cautare Google, dar eforturile constante de a crea o retea de super-computere pot fi la fel de descriptive pentru Google. Din acest punct de vedere Google poate fi asemuit cu civilizatia tehnologica Borg din Star Trek, care traia ca un tot format din mai multe unitati individuale.

In acelasi mod si-a construit si Google afacerea. In martie 2001 cand Google indexa aproximativ 70 de milioane de pagini Web zilnic, numarul calculatoarelor pe care compania le avea era de aproximativ 8.000. In 2003 numrul acestora crescuse la 100.000 iar in acet moment este aproape imposibil de a stii cu precizie numarul acestora. Potrivit estimarilor, Google functioneaza cu peste 450.000 de servere raspandite in peste 25 de locuri pe Glob. Comparativ, Microsoft isi bazeaza activitatea sa din industria IT pe 200.000 de servere si potrivit estimarilor companiei, numarul acestora va creste pana in 2011 pana la 800.000.

Insa toata aceasta demonstratie tehnologica impreuna cu secrete bine pastrate necesita un spatiu adecvat. Si in timp ce Microsoft si Yahoo cu ales sa isi dezvolte centre mai la nord, Google a ales sa ramana pe loc in ceea ce unii numesc 'paradisul informaticii'.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.