Ministerul Finantelor Publice analizeaza posibilitatile prin care ponderea veniturilor in PIB ar putea fi majorata cu 3%, intr-un orizont de 3-4 ani, prin taxarea activitatilor economice neimpozitate in prezent, a declarat agentiei Mediafax secretarul de stat in minister, Claudiu Doltu.

"Preocuparea Ministerului Finantelor este de a identifica un set de masuri fiscale, pe termen mediu, care sa duca la cresterea bazei impozabile. Solutia pe care incercam sa o gasim nu consta in cresterea taxelor existente, ci in transformarea sistemului de impozitare din Romania, in sens european. Ne vom integra in Uniunea Europeana, intr-un alt cadru economic, si trebuie sa ne adaptam la el. Nu ajuta la nimic cresterea cotelor de impozitare, pentru ca nu se rezolva problema pe termen lung", a spus Doltu. El a afirmat ca veniturile bugetare din Romania au o pondere foarte redusa in PIB, comparativ cu tarile din UE.

29,7% venituri bugetare in 2005

Ministerul Finantelor a raportat pentru 2005 venituri bugetare de 29,7% din PIB, la acelasi nivel ca in anul 2004, si cheltuielile de 30,5% din PIB. Deficitul bugetului general consolidat a fost de 0,8% din PIB, sub nivelul de 1% stabilit de autoritati la ultima rectificare bugetara. Potrivit unei alte metodologii utilizate de autoritatile romane, veniturile bugetare reprezinta 31% din PIB.

"Deocamdata se analizeaza diferite posibilitati care merg pe un spectru foarte larg, dar atentia se concentreaza in special pe aducerea in zona impozabila a activitatilor netaxate. Analizand veniturile bugetare, se observa ca problema este aceeasi din anii '90, structura contribuabililor demonstrand ca o foarte mare parte a activitatilor economice nu sunt subiect de impozitare", a mai spus Doltu.

Din 2007, microintreprinderile vor plati impozit pe profit

Doltu a amintit cazul microintreprinderilor, care in prezent platesc impozit pe cifra de afaceri, ceea ce nu va mai fi posibil dupa integrarea in UE, cand vor fi obligate sa plateasca impozit pe profit. Un alt element care ar putea avea ca efect cresterea ponderii veniturilor in PIB este imbunatatirea colectarii. "Masurile nu vor genera rezultate spectaculoase intr-un an. Oricum, volumul maxim de fonduri europene va intra in Romania dupa 2009. Avem potential de absorbtie a acestor fonduri, dar se pune problema cofinantarii acestora pentru a putea beneficia de ele", a concluzionat Doltu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.