Aveti mare grija cu creditele la banca. Daca nu achitati sumele cuvenite bancii pina la ultimul leu, vechi sau nou, s-ar putea sa aveti dificultati majore in a contracta un nou imprumut. Acelasi lucru este valabil si pentru datoriile inregistrate pe cardul de credit.

Pentru citeva mii de lei vechi datorie restanta, clientii bancilor din Romania pot intra in categoria rau-platnicilor si vor intra ca atare pe lista neagra de la Biroul de Credit. Aceasta inseamna ca, pentru sume ridicole, care de regula se uita pe fundul buzunarului, se afla intr-un real pericol de a fi refuzati de banci la contractarea unui nou credit.

Proscrisi pentru ani de zile

Chiar daca nu este o regula, se semnaleaza din ce in ce mai multe cazuri in care clientii bancilor au de suferit din cauza unei anomalii a Biroului de Credit. Anomalie cu ghilimelele de rigoare, pentru ca, de fapt, sistemul informatic functioneaza (prea) bine. Astfel, desi este evident pentru orice banca faptul ca o restanta de 25.000 de lei vechi, sa zicem, nu poate afecta bonitatea unui client, totusi raportarea automata a acestor maruntisuri poate bloca accesul la credit in cazul in care functionarii de banca doresc sa fie zelosi.

De regula, aparitia acestor datorii minuscule se datoreaza, nu doar in cazul in care clientii neglijeaza plata æ'ramasitelor>> la un credit contractat, dar si pentru ca bancile 'uita>> sa perceapa unele comisioane, care apar dupa inchiderea contului aferent unui credit de consum. La fel se poate intimpla si in cazul utilizarii cardului de credit. Astfel de erori umane pot da mari dureri de cap, pentru ca odata luata decizia inscrierii 'datornicului>> in baza de date, aceasta informatie negativa va figura in dreptul sau nu mai putin de 7 ani de zile. E adevarat ca este la latitudinea bancilor sa decida daca la astfel de sume mici merita sa inscrie clientul pe lista neagra. Dar faptul ca exista aceste de cazuri ridica un semn de intrebare asupra normalitatii unei astfel de situatii.

Aberatia

Desi principial corecta din prisma relatiei creditor-debitor, in sensul ca este normal sa iti platesti datoriile, fie ele cit de nesemnificative ca suma, raportarea unor astfel de maruntisuri la Biroul de Credit este o aberatie. O datorie de citeva mii de lei, chiar restanta pe un an de zile, nu poate justifica pata neagra pe istoricul de creditare al unei persoane, iar faptul ca, se spune, bancile judeca de la caz la caz aceste situatii nu rezolva aberatia. O alta consecinta a acestei situatii este aceea ca raportarile Biroului de Credit privind numarul restantierilor la credite devin irelevante calitativ, daca in rindul rau-platnicilor sint inscrise si persoanele ce datoreaza 50 de bani noi bancilor.

S-ar putea rezolva in 5 minute

Theodor Stanescu, project-manager la Siveco Romania, firma care a pus la punct sistemul informatic de la Biroul de Credit, spune ca procedurile automate inregistreaza zilnic astfel de "resturi", dar este la latitudinea bancilor daca debitorul in cauza este inscris in baza de date a rau-platnicilor. Solutia ar fi ca raportarea sa se faca doar pentru sume cu adevarat importante, adica pentru o limita minima a datoriei decenta si relevanta.

Au existat, se pare, propuneri ca inscrierile la Biroul de Credit sa se faca pentru restante care sa depaseasca un milion de lei vechi, dar bancile actionare nu au cazut inca la o intelegere in acest sens. Potrivit dlui Stanescu, in cazul in care bancile actionare la Biroul de Credit ar decide o astfel de limita, modificarea in consecinta a sistemului informatic ar dura citeva minute.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.