Preturile alimentelor pe piata mondiala au atins un nivel record in decembrie, ca urmare a cotatiilor mai mari ale zaharului, cerealelor si oleaginoaselor, a anuntat, miercuri, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), depasind maximele din 2008, care au cauzat revolte soldate cu morti in Haiti si Egipt.

Un index format din 55 de materii prime, analizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA), a crescut pentru a sasea luna consecutiva, la 214,7 puncte, peste recordul anterior de 213,5 puncte atins in iunie 2008, potrivit unui raport lunar al ONU, citat de Bloomberg. In noiembrie, indicele se situa la 206 puncte. Indicatorii pentru zahar si carne au atins cotatii record, conform MEDIAFAX.

  • Ne asteapta noi scumpiri?

Preturile la alimente ar putea creste si mai mult, daca recolta de cereale la nivel mondial nu se majoreaza "semnificativ" anul acesta, a avertizat in noiembrie OAA. Anul trecut, in Mozambic au murit 13 persoane in proteste impotriva planurilor de majorare a pretului painii.

"Exista, din pacate, potential pentru o crestere a preturilor cerealelor in contextul incertitudinilor mari. Daca se intampla ceva neasteptat cu recolta din America de Sud, exista suficient potential pentru avansul preturilor", a spus, intr-un interviu tlefonic, Abdolreza Abbassian, economist-sef la OAA.

Raportat la decembrie 2009, costul alimentelor a crescut cu 25%, din cauza cerererii tot mai mari din China si a celei mai grave secete din ultima jumatate de secol in Rusia.

Cresterea anuala din decembrie este comparabila cu avansul de 43% din iunie 2008. Preturile record la combustibili, impactul negativ al conditiilor meteo asupra recoltelor, cererea in urcare din partea claselor de mijloc din India si China, dar si utilizarea porumbului in productia de etanol au contribuit la criza din acel an, noteaza Bloomberg.

Productia mondiala de alimente va trebui majorata cu 70% pana in 2050, in contextul cresterii populatiei la 9,1 miliarde de persoane, de la circ 6,8 miliarde in prezent, potrivit OAA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.