Petrom a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,612 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro) si un profit net de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004, de 601 milioane de lei (164 milioane de euro), potrivit raportului semestrial al companiei. In primele sase luni ale anului 2004, profitul net a fost de 109 milioane de lei. Potrivit companiei, principalii factori care au influentat evolutia rezultatelor au fost preturile ridicate ale titeiului, si implicit ale produselor petroliere, precum si cresterea eficientei si controlul costurilor.

Gheorghe Constantinescu, director general executiv al Petrom, sustine ca norocul nu are nimic de a face cu rezultatele foarte bune inregistrate, si ca acestea se datoreaza restructurarii si eficientizarii activitatii dupa privatizarea companiei petroliere.

Cu toate acestea, oficialii Petrom au indicat, ieri, un cost de productie de 12,13 dolari/baril echivalent petrol (bep), in timp ce contabilitatea societatii ia in calcul barilul conform cotatiei internationale pentru titeiul Brent, care se situeaza in jurul a 66 de dolari/baril, si are in continuare o tendinta de crestere. Asa poate fi explicat (printre alte motive) faptul ca rezultatele financiare ale Petrom sunt in crestere, in pofida scaderii productiei si a investitiilor.

Investitii in scadere, incredere in crestere

Investitiile companiei s-au redus cu 17% comparativ cu primul semestru al anului 2004, pana la 443 milioane de lei, iar numarul angajatilor a scazut de la 50.575 la 49.350.

In segmentul de explorare si productie, compania petroliera a consemnat usoare scaderi fata de perioada ianuarie-iunie 2004.

Astfel, productia de titei si gazolina s-a diminuat cu 2%, la 2,64 milioane de tone, iar cea de gaze a scazut cu 5%, la 3,099 miliarde de metri cubi. Exprimata in barili, productia a scazut cu 4%, la 39,28 milioane de barili echivalent petrol.
Investitiile pe acest sector au inregistrat o scadere cu 13%, la 315 milioane de lei, iar numarul salariatilor a regresat de la 26.711 la 26.021.

Cu toate acestea, reprezentantii companiei afirma ca, pana la sfarsitul anului, vor realiza investitii de peste 400 de milioane de euro, pentru 2006 fiind programate investitii de aceeasi anvergura.
In ceea ce priveste segmentul de rafinare si petrochimie, cantitatea de titei procesat a scazut in primele sase luni cu 4%, la 3,147 milioane de tone.

Sistem de franciza pentru statii

Procesul de restructurare initiat de companie vizeaza, printre altele, inchiderea locatiilor neprofitabile (in jur de 50 de statii si mai multe depozite), pe baza unor criterii cum ar fi fluxurile de numerar negative, infrastructura invechita, locatii nefavorabile fara posibilitati de crestere, dar si lansarea conceptului Full Agency pentru statiile ramase (un sistem de franciza in care partenerul selectat gestioneaza statia in numele Petrom contra unui comision).

Potrivit raportului, principiile procesului au fost agreate cu sindicatele, iar pentru 2005-2006 a fost alocata in acest sens suma de 60 de milioane de euro, pentru inchiderea de unitati, dar si pentru un centru de plasament, programe de instruire si plati compensatorii. Petrom a trecut, la inceputul acestui an, in proprietatea grupului austriac OMV, in cadrul unei tranzactii prin care a investit circa 1,5 miliarde de euro pentru o participatie de 51% la cea mai mare companie petroliera romaneasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.