Interviu cu George Michelis, CEO, Bancpost

Banca Nationala a Romaniei a luat o decizie buna atunci cand a hotarat ca unitatea monetara - leul - sa fie emisa sub forma de bancnota si nu sub forma de moneda.

Denominarea va provoaca emotii?

E un exercitiu greu, mai ales datorita detaliilor. Ne-am pregatit insa intens si am facut o multime de simulari, astfel ca nu credem sa fie probleme nici acum in primele zile si nici ulterior. Totusi, intrebarea
mea legata de denominare e de ce a trebuit ca acesata sa se faca la mijlocul anului?

In alta ordine de idei, cred ca Banca Nationala a Romaniei a luat o decizie buna atunci cand a hotarat ca unitatea monetara - leul sa fie emisa sub forma de bancnota si nu sub forma de moneda. Din punct de vedere psihologic e mult mai bine, ii face pe oameni mai atenti, atunci cand vor sa cheltuie. E un respect mai mare pentru o bancnota fata de o moneda. Si acest lucru vi-l pot spune din proprie experinta.

Cand in Grecia s-a trecut de la drahma la euro, spalatorii de parbrize au inceput sa castige de trei ori mai mult. Inainte, cand primeau 100 de drahme erau foarte multumiti. Dupa introducerea euro, ei primeau direct o moneda de 1 euro, fiindca lumea privea cu mai putin respect unitatea monetara ce circula sub forma de monede.

Ce credeti ca se va intbmpla cu dobanzile in urmatoarea perioada?

Probabil ca vor continua sa scada si in urmatoarele luni, dar nu foarte abrupt. Depinde insa foarte mult de ce se va intbmpla si cu inflatia. In ultimele luni dobanzile au scazut vertiginos, mai ales la depozite si
mai putin la credite.

Pe termen mediu si lung marja dintre dobanda activa (la credite, n.r.) si cea pasiva (la depozite, n.r.) va fi din ce in ce mai mica atat ca urmare a convergentei si a alinierii la piata UE, cat si ca urmare a competitiei din ce in ce mai acerbe. Aceasta competitie puternica dintre banci se poate vedea deja, iar in momentul in care BCR si CEC se vor privatiza vom asista la o mai puternica sofisticare a pietei, precum si la o intensificare a competitivitatii. In plus, apetitul pentru retail al bancilor ce opereaza in Romania, se va manifesta din ce in ce mai mult.

Cum caracterizati piata bancara din Romania?

Atunci cand mi s-a propus sa vin in Romania am stat si m-am gandit doua saptamani. Nu regret insa deloc decizia pe care am luat-o atunci. Romania este o piata in dezvoltare ce ofera o multime de oportunitati. Toate sectoarele sunt in crestere. Probabil ca in curand vom asista la un adevarat "boom" si pe piata serviciilor.

In aceste conditii trtebuie sa ai viziune sa anticipezi directiile de dezvoltare pe care trebuie sa te concentrezi. Iar acest lucru reprezinta o mare provocare pentru orice bancher.

Competitia pe piata este de asemenea extrem de stransa si va fi in continuare si mai puternica.

In alta ordine de idei, BNR are niste conditii mult prea restrictive pentru creditele de consum in special, dar si in ceea ce priveste rezerva minima obligatorie.

Cum va actiona Bancpost in aceasta piata? Cu ce va veni nou?

Bancpost este o banca universala si asa va fi si in continuare. Dorim sa castigam insa cota de piata si sa avem o crestere organica in asa fel incat sa ne mentinem in topul bancilor din Romania. Vrem sa ne implicam mai mult in domeniul finantarii IMM-urilor si vrem de asemenea sa ne marim prezenta in orasele mari.

Bucurestiul este o piata importanta pe care in prezent o acoperim cu 40 de sucursale. Vrem ca pana la sfarsitul anului sa mai deschidem inca 10 sucursale. In tara ne vom extinde de asemenea prezenta in orasele mari. Pana in 2007 dorim sa ajungem la peste 200 de sucursale, un numar optim consideram noi pentru a acoperi Romania.

Cred ca extinderea EFG Eurobank Ergasias in Romania a fost o decizie strategica, justificata prin marimea pietei si prin ritmul de dezvoltare al tarii.

George Michelis, curriculum vitae

Data si locul nasterii: 22 februarie 1950, Glossa Skopelos, Magnesia,
Grecia.
Casatorit, doi copii.

Studii

1. Bachelor of Arts, Economics, University of Massachusetts, Boston,
MA., USA (1973)
2. Master of Arts, Economics, Boston College, Chestnut Hill, MA., USA
(1975)
3. Doctor of Philosophy (Ph. D.), Economics, Northeastern University,
Boston, MA., USA (1980)

Experienta profesionala

1984-1986: Commercial Bank of Greece, Divizia de Cercetare Economica, Departmentul de Economie Internationala
1986-1989: Commercial Bank of Greece, Management Advisor, Strategic Planning
1989-1990: Commercial Bank of Greece, General Manager
1990-1994: Egnatia Bank, membru fondator si Vicepresedinte Executiv
1994-1996: Consultant
1996-iulie 2004: Commercial Bank of Greece, General Manager si Vicepresedinte
Iulie 2004 - azi: Bancpost, CEO


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.