Fondul de salarii din sectorul public va fi in 2005 cu 20% mai mare decit cel de anul trecut. Guvernul explica fenomenul prin faptul ca la finele lui 2004 fostul Executiv a aprobat cresteri salariale fara insa ca acestea sa fie reflectate in bugetul lui 2005.

Cheltuielile de personal prevazute in bugetul consolidat inregistreaza cea mai mare rata de crestere prin comparatie cu alte categorii de cheltuieli, se spune intr-un comunicat al Ministerului de Finantelor. Raportate la avutia nationala, aceste cheltuieli reprezinta 5% din PIB, fata de 4,9% cit a fost in 2004. In cifra absoluta respectiva crestere inseamna 2,3 miliarde de lei (23.000 de miliarde de lei vechi). Majorarea fondului de salarii este o problema pentru Executiv, in conditiile in care se straduieste ca in acest an sa scada deficitul bugetar de la 1,5% din PIB de la 0,7%. Vina pentru aceste "derapaje" o are, in optica actualilor guvernanti, fostul Cabinet. "In toamna lui 2004 au fost aprobate cresteri salariale foarte mari fara acoperire bugetara. Totodata, pentru uniformizarea cresterilor salariale in administratia publica, fostul guvern nu a prevazut fondurile necesare", se arata in comunicatul citat.

"Nu e vina mea"

"Asa se intimpla cind nu stii ce sa faci: dai vina pe altii", a comentat fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu. "In bugetul pe care l-am elaborat noi (PSD, n.r.) pentru 2005 am prevazut ca ponderea acestor cheltuieli in PIB sa fie de 4,9%. Daca ramineam la putere, stiam ce sa facem", a completat oficialul social-democrat. Din punctul sau de vedere, cauza umflarii fondului de salarii o reprezinta cota unica si cresterile de salarii pe care Cabinetul Tariceanu le-a acordat personalului angajat in sistemul de invatamint.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.